onsdag, juli 28, 2010

En SKOPa till

Det är dags igen, för varje opinionsknarkare är detta ytterligare en dos av välbehag när nu SKOP vaknar från sin sommarvila och presenterar en färskare (smaka på den SCB!) opinionsundersökning. Vad än Ibrahim Baylan i som nu går in i sitt "Bagdad-Bob"-läge säger är detta en opinionskris av stora mått för Socialdemokraterna. Att just opinionsläget inte har tagits på allvar går att tyda ganska tydligt. Överallt noteras desperata angrepp från Socialdemokratiska företrädare mot det parti, numera Allianskollegan Centern. Allt detta sker för att de saknar svar på hur de ska hantera sin egen opinionskris utan går hellre till anfall mot andra.

Valrörelsen står nu inför dörren, i augusti sker den tempoväxling som många säkert sitter och väntar på. Detta är faktum, valet avgörs på valdagen, inget konstigt med det. Men Alliansen som har haft en tuff mandatperiod, inte konstigt när man bedriver en diger reformagenda, kan gå in i en valrörelse med vins i seglen. De som förr var pessimistiska känner nu att detta inte var allt så pjåkigt. Fler känner tillförsikt inför sin egen tillvaro, och hur ska nu vänsterkartellen slå hål på den känslan.

Vad ska man nu säga om valutgången? Det blir ju självklart spännande, men mångas humör är säkerligen på topp. För många av de personer som sitter på Sveavägen 68 väntar nu en vånda, särskilt när spindeln i nätet sitter på sin pedistal och avfärdar varje släng av opinionssiffror som nu kommer. Ibrahim Baylan har aldrig haft ett uns av missakt inför opinionssiffror, utan har haft en förmåga att ta varje opinionsmotgång med en nypa salt. Med tanke på alla motgångar som har kommit har det blivit mer eller mindre ett saltkar.

För oss moderater är detta en valrörelse med vind i seglen. När man sitter på seminarier och talarkvällar och folk pratar om hur kul vi ska ha det, blir det inte sämre av att vi går ut med en känsla att valutgången ligger i våra händer. Det liknar en repris av 2002, men nu är det Socialdemokraterna som har en ifrågasatt ledare, och ett opinionsstöd som sviktar. Lärdomen av detta var viktigt för Moderaterna. Därför går de in i en valrörelse, för första gången på 16 år som ett regeringsparti. Nu är läget helt annorlunda, och med stor sannolikhet kommer historia skrivas, valet då borgerligheten lyckades försvara sitt regeringsinnehav.

Bloggar: Ankersjö, Kent, Peter, Morgan, Magnus.