lördag, juli 10, 2010

Mp stänger Almedalsveckan och dörren till sin trovärdighet

Miljöpartiet avslutar denna Almedalsvecka, nog en av de mest soliga och varma Almedalsveckorna på länge. Det är kanske lite besvärande för ett parti som seglat fram i opinionen att få den största nitlotten av dem alla, att få ha sin dag då de flesta står på terminalen i väntan på båten som ska ta dem tillbaka till fastlandet. Nu gav de ifrån sig ett plask i allafall. I takt med att båten närmade sig Nynäshamns färjeläge kom de svallvågor som Miljöpartiet hade gett av sig ut i Östersjön. Stopp mot nybygganden av köpcentrum och tillåt cyklister att cykla mot enkelriktat. Miljöpartiet vill värna storstäderna säger de, men säger stopp till att låta människor i ytterområdena få tillgång till nya handelsytor id eras närhet. Nu är det inte fallet att det saknas köpställen utanför Stockholms innerstad. Men hela Stockholm ska leva, hela Sverige ska leva, inte bara innerstadsområdena.

Förslaget i sig är rätt korkat. Enligt Miljöpartiets logik är det dumt att åka i bil, till ett ställe som samlar alla butiker på plats, vilket gör att man inte behöver åka runt för att hitta det som man behöver köpa. Det är ju tämligen förvånande att Peter Eriksson jämför Stockholm med Kalix. Stockholm i sig har ju inte tappat sin kraft i innerstaden bara för att ställen som Solna, Kista, Barkarby, Kungens Kurva och Skärholmen har växt fram som stora köp- och handelsområden. Att föreslå ett byggstopp är inget annat än storstadsfientligt. Hur skulle det vara om man istället sänkte skatten så butiker i stan fick bättre möjligheter att konkurrera? Eller om man såg till Handelns Utredningsinstitut som har pekat på att deras påstående om utarmningen av stadskärnan inte stämmer?

Det är uppenbart att Miljöpartiet har valt bort landsbygden i denna valrörelse. Höjda kilometerskatter, höjd bensinskatt och höjda inkomstskatter pekar mot att man inte prioriterar de väljare som bor utanför våra storstäder. Dagens utspel visar på den fientlighet som de har gentemot bilen i sig, en livsavgörande sak för många ute på landsbygden. Kort och gott kan man sammanfatta det på det viset, och det är inte konstigt i sig. Den största delen av Miljöpartiets väljare finns i storstäderna, det är därför som de nu prioriterar. Storstäder i sig är mycket miljövänliga. Vi bor tätt, korta avstånd och vi har bra tillgång till kollektivtrafik. Miljöpartiet har insett vilka miljöfördelar som en storstad har, men hela Sverige ska ju leva och här glöms hela Sverige bort.

Bloggar: Ekonomisten, Peter.
Media: AB, DN, DN, DN, Exp, SvD, SvD, SvT.