tisdag, juli 06, 2010

Rättning i ledet, det är Björklunds dag idag

Dag tre på Almedalsveckan och Folkpartiets dag. Just lotten att få sin dag på tisdag är en vinstlott i sig. Att Moderaterna fick första dagen är inte samma fördelaktiga position, men har man förmågan att leverera kan man sätta ribban för hela veckan. Fredrik Reinfeldt gjorde en annorlunda insats, hans tal var helt annorlund med tanke på hans sätt att levererar. Mer öppet, mer gestikuleringar. En ribba har satts för resten av veckan, det återstår att se vilka som hoppar över eller springer under den. Men nu är det fokus på Folkpartiet och fokus på Jan Björklund, mannen som för befälet över Folkpartiet och denna dag tre i Almedalen.

Självklart kommer det en mätning som ska analyseras. Den mätning som publiceras av Synovate pekar på som
SvD skriver, att Björklund är ett hinder för sitt eget parti. Jag och Tokmoderaten håller oss till det faktum kring vem som Folkpartiet skulle ha som ledare istället. Låt oss då inte fokusera på Jan utan på politiken. Folkpartiet är utbidlningspartiet om man skulle vilja döpa dem efter en specifik politisk fråga. Jan i sin roll som utbildningsminister genför nu det mest vitala arbetet för framtiden, att forma en konkurrenskraftig och kvalitativ skola. Det är här som ett fokus bör ligga på, därför blir debatten om att Folkpartiet skulle vara ett enfrågeparti lite irrelevant.

Vad Folkpartiet och Jan Bjröklund bör peka på är hur utbildningsfrågan spelar roll gällande valet viktigaste fråga, den om jobben. Det refrmarbete som utbildningsminister Jan Björklund nu genomför är en enormt viktig kugge för att göra framtidens ungdomar attraktiva för den svenska arbetsmarknaden. just utildningen är det som formar och gör unga människor den skjuts in i framtiden som de möter. Just utbildningen stärker ungas drivkraft att komma ut på arbetsmarknanden. Därför måste Jan Björklund som partieldare peka på varför Folkaprtiets fokus på utbildningsfrågor inte gör dem till ett enfrågeparti, utan till en företrädare för en fråga som spelar roll för många andra frågor.

Att Folkpartiet skulle börja leta sig tillbaka mot den roll som partiet hade under Bengt Westerberg ledning är ju inget som passar Bjröklund. Han måste forma sin roll och sitt parti efter de förutsättningar som är just nu. Folkpartiet är det mest öppna partiet när det gäller utrikesfrågor. Euro-frågan och NATO-frågan är just två frågor som också personifierar Folkpartiet, det parti som driver på mest om medlemskap i dessa två samarbeten. En allmänpolitisk hållning är förstås viktig, men Folkpartiet är inte i samma position som Moderaterna, den om att utmana Socialdemokraterna om rollen som det statsbärande partiet. Därför måste Folkpartiet få lov att vara lite av ett nischparti med fokus på några få men tunga frågor.

Vad Jan Björklund kommer att fokusera på i kvällens tal blir intressant. Låt oss säga att det kommer handla om dessa saker i synnerhet, skolan, EMU, NATO och det svenska försvaret. Det är här som Folkpartiet och Jan Björklund trivs. Det är här som Folkpartiet måste få röra sig utan att ifrågasättas om de driver en allmänpolitisk hållning. Folkpartiets fokusfrågor är för viktiga att hålla sig ifrån. Därför är Folkpartiet som parti viktigt, därför är Folkpartiets dag i Almedalen viktig.

Media: SvT.