fredag, augusti 27, 2010

En anledning att kämpa in i det sista

Det är egentligen inte det övertag som får en att lägga i ytterligare en växel för att övertyga nya väljare. Fortfarande är många väljare osäkra, en femtedel drygt säger sig fortfarande vara osäkra om vilket alternativ som de tänker välja, därför är osäkerheten fortfarande stor i de mätningar som kommer. En stor gruppen osäkra väljare kan helt plötsligt kasta om förutsättningarna och det försprång som man nu för tillfället har, kan försvinna helt och hållet i nästa skede. DN/Synovate pekar inte bara på den genomgående trend med ett Alliansövertag, det visar på den osäkerhet som finns.

48,7 procent mot 45 procent är de nuvarande förutsättningarna, samtliga partier är ovanför fyraprocentsspärren och inga andra partier tar sig över den. Därmed ökar min förhoppning om ett valresultat där läget inte öppnar för en situation där andra partier kommer in och skapar osäkerhet i maktbildandet. Ambitionen för de båda alternativen är att skapa majoritet för sitt eget alternativ, en politisk osäker situation i det läget som Sverige befinner sig i, är för många icke önskvärd.

Ska man dra en analys kring den senaste opinionsundersökningen är det ett sorgebarn som befinner sig i en pinsamt dålig situation. Jag hörde via människor i min närhet igår att vissa socialdemokratiska funktionärer känner sig ganska uppgivna. Det är förstås oroande för dem, men ganska förklarligt. Socialdemokraterna brukar inte lyckas i slutspurten, att de nu ligger under trettio procent igen stärker säkerligen många funktionärers uppgivenhet. De mätningar som har kommit under sommaren fram tills nu visar på den kräftgång som Socialdemokraterna har. Att ligga över fem procent under sitt sämsta valresultat från 2006 med erfarenhet att valspurten inte brukar löna sig är den situation som de måste befinna sig i.

Nu är det 23 dagar kvar till valdagen, det innebär 24 dagar av ofrenetiskt valarbetande. Är det folk som känner sig uppgivna, är det något som de som befinner sig i medvind inte känner. Det är många människor därute, dygnet runt för att övertyga väljarna, med en förhoppning om att de mätningar som ska bekräftas i ett valresultat. En mätning som lite kommer att försvinna i alla de mätningar som kommer, för den säger egentligen inget nytt. För väljarkampen fortsätter allt jämt.

Bloggar: Gustav, Mikael, Per, Peter.