måndag, augusti 23, 2010

En dåres försvarstalEtt enkelt urinprov så hade allt varit över. Det är trots allt frågan om ett frivilligt prov, vilket gör att man kan neka att testas. Men allt har ett pris, särskilt när man vägrar. Det är då misstänkliggörandet kommer på tal. Människor kommer inte diskutera kring varför Bodström valde att avstå ett test, utan varför. Som Laakso skriver, blir det en chimär i och med att omgivningen börjar ifrågasätta. Nu hade Bodström ett val, han tackade först ja, men backade tillbaka då sköterskan informerade om vilka substanser det skulle testas emot.

Tomas Bodström har förstås förmågan att försvara sig både i media, sin egen blogg och på debattsidor. Man kan ju undra vad som händer när en helt vanlig tonårskille nekar ett test. Hur reagerar omgivningen? Vad var orsaken till nekandet. Självklart handlar det en hel del om integritet. Det är klart att det känns beklämmande att stå och kissa i en burk inför en vitt främmande person. Fast att hävda sin integritet i det här fallet kan ha sitt pris. Därför kan det ibland vara bättre att göra testet. Ibland kan valet mellan att göra det rätta, skydda sin integritet, eller göra det lätta, det vill säga ta testet vara svårt. Men idet här fallet skulle den lätta vägen vara det rätta. jag har själv lämnat urinprov på mitt jobb. Jag gjorde det för jag kände ingen anledning att dölja eller bli misstänkliggjord.


I Bodströms fall gör han det som han ansåg var rätt, men det blir så fel. "Förresten, vi skippar det. Det blir för personligt och jag är svettig." Vem blir inte nervös om man inser att man har tagit illegala substanser och nu står inför ett test. Det är klart det är nervigt att göra ett test inför en främmande person. Men Bodström gör ett val, men som blir så fel. Att han nu försöker komma ur det här via sin blogg fråntar inte det faktum hur han agerar i denna situation.

Det här är i sig en ren bagatell, men den kan inte vara särskilt bra för Socialdemokraterna. Ett parti som är på väg att göra sitt historiskt sämsta valresultat i modern tid, skulle behöva något helt annat än dessa negativa rubriker. Vi vet alla att media har som syfte att skapa rubriker, när dessa skapas hamnar sakpolitiken i skuggan. Bodströms agerande gör ju säkerligen inte nytta för hans förmåga att nå ut i den här valrörelsen. Vad tror han att media ska fråga om? Att Bodström har försatt sig själv och sitt parti i en tråkig situation. Det är en höna, men jag tror att media kommer suga på den här karamellen ett bra tag
.

Vad kan komma från Bodström i fortsättningen? En man som hade ett enkelt val, och gjorde allt så fel. Vi är nog många som kommer undra varför man kan vara så klantig att först säga ja och sen avstå med en synnerligen konstig motivering. att säga att man är svettig kanske inte är det bästa sättet att motivera ett avståndstagande. Hade han bara gjort det hade allt varit glömt. Men nu herr Bodström, nu kommer vi inte glömma något.


Bloggar: Tokmoderaten.
Media: AB, AB, DN, Exp, Exp, SvD.