tisdag, augusti 31, 2010

Ett perfekt avslut på "Supertisdagen"

Supertisdagen blev en mardrömstisdag för Mona Sahlin. Först morgonhuvudvärken med Skop och United Minds, sedan fortsatte det med presentationen av valmanifestet som bjöd på fler frågor än svar. Nu går socialdemokratin till en natt av vånda med Novus senaste mätning. Med bara några timmar kvar tills förtidsröstningen startar noteras en ledning nästan fem procent, ett avstånd som blir mer och mer cementerat. Med de rödgrönas valmanifest som utgångspunkt blir det intressant att se hur väl opinionen utvecklar sig framåt nästa vecka, läget nu är något helt annat än önskvärt för vänsterkartellen. För Alliansen blir det ytterligare en anledning till varför det är värt att kämpa ytterligare en dag.

Vad ska nu ske för förändring för att de rödgröna ska ta igen avståndet? Mycket beror på valmanifestet och hur väl det tas emot av väljarna. Den syn som jag har mötts har inte varit den mest lovade. Dagen i sig var inte den bästa dagen för att presentera sitt manifest. Två dråpslag till mätningar på morgonen, rykten om interna bråk inom Socialdemokraterna, det är ingen situation som någon partipolitiskt aktiv vill stå inför. Hela farsen tar fokus från de viktiga valfrågorna, inställningen blir lite missmodig vilket även visar sig på företrädarna

Det märktes rätt tydligt att det var lite spänt hos de rödgröna företrädarna idag när valmanifestet presenterades På något sätt börjar de inse allvaret, att detta manifestet kommer spela en avgörande roll för om de ska kunna ta igen det opinionsglapp som nu mer och mer cementeras. Imorgon börjar förtidsröstningen, från och med då börjar den väljaropinion som finns cementeras till ett verkligt valresultat. Nu börjar den viktigaste fasen i valspurten.

Eftersom fler MUF:are nu befinner sig utanför hundratalet vallokaler visar det på vikten av varje liten insats. De har fått ytterligare an anledning till en rolig natt. Själv tänker jag ansluta mig till dem tidigt imorgon bitti. Tills dess tänker jag njuta av ytterligare en positiv mätning och få lite mer tillförsikt av att valutgången ligger helt och hållet i våra händer. Genom de insatser som vi gör kan vi göra valknatten till en ren njutning. Med vind i ryggen går Alliansen in i förtidsröstningsveckorna. Det är en situation som många gläds åt men också våndas över. Om nitton dagar kan läget vara ett helt annat.