söndag, augusti 08, 2010

I brist på egen politik

Så där, nu har de rödgrönas egen "Bagdad-Bob", Ibrahim Baylan startat sin valrörelse. Mannen i fråga som bär det största ansvaret att förklara Socialdemokraternas förtroenderas och vara den som kommunicerar sitt partis strategi, gör idag ett tydligt val. Som i liknande fall, saknas det en egen politik kan man alltid gå till attack mot sina motståndare. Nu har detta förstås redan skett . Bitterheten av att inte längre ha Centerpartiet i sitt ledband har retat upp en och annan gammelsosse som nu går och buttrar över hur Centerpartiet har vågat ompröva sin politik i grunden och arbetat för att nå alla väljargrupper, inte bara de rent naturliga som varit fokus hos Centern tidigare. Nu går dock attacken mot Moderaterna och Fredrik Reinfeldt, mannen som uppbär rent Reaganliknade förtroendesiffror hos väljarkåren. Frågan om alla de väderkvarnar som Ibbe Baylan har kämpat emot nu har lett till den största väderkvarnen av dem alla. För hur ska han lyckas med detta?

För Ibrahim Baylans del kan det inte vara lätt. Men det hela är ju lite komiskt, den man som skenheligt stod och bedyrade för den samlade världspressen att läget var under kontroll trots att amerikanarna trängde allt djupare in i Bagdads hjärta, har nu sin svenska motsvarighet. För vad gäller saken egentligen? Om MUF nu har satt igång sin valrörelse, sätter Moderaternas valrörelse igång nästa lördag. Socialdemokraterna och Baylan har gjort det tydligt, det här är en vecka som ska ägnas åt smutskastning mot det Moderata Samlingspartiet. Men fråga är om de lyckas. Hittills har de inte riktigt vågat ge sig på Moderaterna och Fredrik Reinfeldt.

Både Mona Sahlin och Ibrahim Baylan vet att Fredrik Reinfeldt och Per Schlingmann är svåra att komma åt. Det som de nu ägnar sig åt den kommande veckan verkar inte förändra den bilden. För när det kommer till brutna löften, då far berget rakt igenom det socialdemokratiska glashuset. Ibrahim Baylan framstår som rätt tafflig, anklagar Moderaterna för löftessvek, då han vet att hans parti inte har varit bättre. Han går till storms för att Moderaterna har vågat ta ansvar för Sverige, trots att Socialdemokraterna verkar inte tycka att det är viktigt att kommunicera sin egen sakpolitik.

Om man nu ska säga något åt den subjektiva granskningen som Socialdemokraterna och Ibrahim Baylan nu presenterar känner jag bara en sak. Kan ni inte prestera bättre än det här. Valrörelsen kommer att handla om en specifik sak, vem kan ta bästa ansvar för Sveriges ekonomi, jobben, skolan och den övriga välfärden. Det här hade förstås varit ett ypperligt tillfälle för Socialdemokraterna att sätta fokus på sina sakfrågor. Men på lördag kan Fredrik Reinfeldt stå där på Södermalmstorg, rycka på axlarna och trampa igång sin och Moderaternas valrörelse. Det gör han med att visa med vilken politik som Moderaterna vill ta ansvar för Sverige, samtidigt som han kan sätta grillor i hjärnan på både Socialdemokraterna och Mona Sahlin när hon talar i Botkyrka dagen efter. För vad Socialdemokraterna vill kommunicera av sin politik är det många som undrar. Inga svar kom idag heller