fredag, augusti 06, 2010

Ingen roligare lunchbetraktelse än en bitter Hultqvist

Ibland kanske det vore så att man tyckte synd om Centerpartiet, ett parti som fått utstå mycket hård kritik från de oppositionella krafterna på vänstersidan. Fast när man analyserar det närmare känns som att det snarare är Socialdemokraterna som man ska tycka synd om. Ett parti, vilse i sin egna politiska utveckling. Ett parti som har svårt att ta in det faktum av att de befinner sig i en djup förtroendekris, som har haft svårt att skapa förtroende för sina sakfrågor. För vad tycker de egentligen? En person som ter sig märklig är ingen mer än Peter Hultqvist. Peter som är ansvarig för Socialdemokraternas landsbygdspolitik är återigen ute och blottlägger att partiet, eller framför allt Peter Hultqvist själv, saknar agenda för hur Socialdemokratin ska utveckla sin landsbygdspolitik.

Det är inte första gången som Peter Hultqvist går till attack mot Centerpartiet. Hela hans hetsjakt mot Centern är en följetong i sig om man följer de digitala forumen. Avsaknaden av den egna politiken är talande. Jag förstår Peters bitterhet. Det är klart att det känns tråkigt för honom att Centern enligt honom har blivit ett moderat bihang, inte ett socialdemokratiskt bihang som det var förr på Olof Johanssons tid. Bitterheten över att Centern har övergivit Socialdemokraterna för de övriga kollegorna i Alliansen är stor, vilket förstås förklarar Peter Hultqvist och hans vänsterkamraters missnöje.

Svårigheten att se något annat än statliga institutioner som garanter för arbete ute i landsbygden märks i Peter Hultqvists bitterhet. Han som landsbygdspolitisk talesperson kanske kan svara på varför vänsterkartellen vill straffbeskatta landsbygden genom att införa en kilometerskatt. Kanske han ska förklara ungdomsskatten, vilket också kommer att slå mot de som försöker etablera sig på landsbygden, vilket förstås leder till ungdomsflykt in till storstan i brist på privata arbetsgivare. Peter Hultqvists kritik mot avvecklandet av statliga jobb i landsbygden visar på hans syn på landsbygden. Ett område i ständigt behov statlig omsorg istället för stimulanser för att kunna växa av egen kraft.

Det är ju som sagt inte första gången som Peter Hultqvist väljer att basunera ut sitt missnöje över Centerns och deras omprövning av sin politik. Mannen i fråga är ett perfekt exempel på en av alla de rödgröna dyngspridarna som fokuserar på att gå till attack mot andra istället för att stå upp för sin egen politik. Hela texten är en enda harang om hur dåligt Centerpartiet har blivit i Peter Hultqvists ögon, inte ett enda ord nämns om hur Peter själv vill att landsbygden ska utvecklas. Peter har fått ett ansvar, men lyckas inte krysta ut ett enda ord om hur han vill forma Socialdemokraternas landsbygdspolitik. Jag har egentligen svårt att hitta något ställe där han nämner sina egna förslag utan att kasta skit på andra.

Uppdaterat 19:23. Anders Åkesson och Fredrik Federley, riksdagsledamöter för Centerpartiet ger svar på tal.