söndag, augusti 08, 2010

MUF har satt tonen, nu kör vi

Jag har precis kommit hem från något som man kan beskriva som en ren masspsykos. Över 1300 muffare på en och samma plats, i Louis De Geerhallen, i den gamla arbetarstaden Norrköping. Det kanske spelar roll, det nya och numera enda arbetarpartiets ungdomsförbund i den gamla arbetarstaden. Symboliken talar i sig, för det är här som det Moderata Ungdomsförbundet har satt tonen för sin valrörelse. Ingen annan organisation kommer spela så stor roll för sitt eget parti och regeringsalternativ som MUF. Niklas Wykman gjorde det klart i sitt tal på valupptakten, Moderaterna ska bli default i bland de väljare som går och är osäkra på vilka de ska rösta på. Det ska inte bara vara ett medvetet val, det ska vara ett rent naturligt val. Moderaternas främsta mål i det här valet är att framstå som det stora allmänintressets parti. Ett parti som får förtroende för att de kan ta ansvar och förvalta det.

Hur ska man då recensera hela valupptakten. Den moderata webbgurun Simon Sundén, betonade lite hur han fick vibbar av ett rent väckelsemöte. Det var en stämning som nådde kokpunkten från första sekunden. Ulf Adelsson, moderatikonen tyckte kanske att det här var lite pjuttigt. På hans tid var det Scandinavium eller gamla Isstadion i Stockholm som fylldes. Men jag tror att han kände att den uppslutning som fanns nu var minst lika bra. Inte minst med tanke på den knivskarpa retorik som Ulf besitter. Känslan när André Assarsson från MUF:s förbundsstyrelse försökte grilla Ulf var det snarare Ulf som grillade. Det var ungefär som en brottningsmatch, hade du fått ett bra grepp, hade Ulf ändå fått ett ännu bättre grepp. En ikon som betytt mycket för partiet, både då och nu.

Fredrik Reinfeldt då, mannen som enligt tidningarna trädde in som en rockstjärna. Ja, mottagningen han fick kunde inte ha varit bättre. Fredrik har skapat en auktoritet under de senaste åren som är svår att ta från honom. Steg för steg, har Fredrik snappat åt sig inte bara de tunga politiska profilfrågorna som en gång var Socialdemokraterna essä. Han slår in sig på väljargrupper som tidigare haft en viss skepsis mot Moderaterna, men som Fredrik Reinfeldt vill framhäva Moderaterna som det naturliga alternativet. Gårdagens tal var inte bara riktat mot det Moderata Ungdomsförbundet, det var riktat till Sveriges alla unga. ÄR det något som MUF är bra på är det att attrahera unga väljare. Fredriks och alla andra partiföreträdares uppmaning till MUF är enkel. De unga väljarna är vårt viktigaste och tyngsta ansvar i denna valrörelse. Ingen kan engagera och attrahera unga människor som MUF.

Det är förstås förklarligt att Fredriks framtoning att försöka bli ett naturligt val bland ungdomar retar upp människor, som Tomas Bodström. Just Bodström i fråga har visat på sin prioritering i detta val, att unga väljare ska bli skrämda för den framtid som nu ligger framför dem. Att se Reinfeldts som ett hån mot unga är ingenting när man lyssnar till Bodströms framtidsfientliga retorik, där han skrämmer dem om en osäker framtid istället för att visa på hur han vill ta ansvar för dagens unga. Unga väljare borde inte vara rädda för framtiden, de borde vara rädda för Tomas Bodström. Låt aldrig den mannen få påverka ungas framtid.

Det här är avstampet för det Moderata Ungdomsförbundet. Tillsammans med de övriga ungdomsförbunden i Alliansen är agenda klar. Alliansen ska återväljas, fler unga skall lockas till Alliansens ungdomsförbund. Frågan är vad SSU, Ung Vänster och Grön Ungdom har att levererar tillsammans. Jag vågar vara kaxig i den här frågan, ingen annat förbund kommer vara så taggat i denna valrörelse som MUF, förutom då de övriga ungdomsförbunden i Alliansen. Dagens SIFO-mätning visar vad som nu är status quo i opinionsläget. Alliansen går till val i ett läge som för ett år sen kanske var svår att förutspå. Men vi gör det ändå och det ska vi vara stolta över. För är det något som Alliansen har visat är det att långsiktighet lönar sig. Folk som tidigare uttryck skepsis, ser idag fördelarna med en regering som inte bara levererar resultat, utan även tar ansvar när Sverige behöver det som bäst. MUF tog det stora steget in i valrörelsen. Nu släpps inte gaspedalen förrän den sista rösten har lagts och den sista vallokalen har stängt.

Bloggar: Ekonomisten, Kent, Lilith, Magnus, Peter, Tokmoderaten.
Media: AB, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvT.