onsdag, augusti 25, 2010

När man inte har siffrorna på sin sida

Socialdemokratin har enträget försökt att påvisa sin bild av Alliansens politik och de förslag som de föreslår. Genom interna utredningar och rapporter har de försökt påvisa väljarna den orättvisa som enligt dem uppkommer genom Alliansens politik. Trots det har Sahlin, Östros och Baylan som har gått i täten för att svartmåla Alliansens politik som icke trovärdighet, har själv tappat i trovärdighet. I och med att man går i batalj med Alliansen med siffror och fakta som är förvrängda för att de ska passa deras påstående tröttnar folk och media till slut. Det handlar om ambitioner för framtiden. Vad vill man åstadkomma. Och när man som Socialdemokraterna befinner sig i en situation där man har svårt att komma tillrätta med sitt låga förtroende i opinionen.

Man kan ju tänka sig att
Aftonbladet, en av socialdemokratins hjälpryttare skulle vara den sista utposten när andra medier har tröttnat på deras svartmålning och förvrängning av genomförda reformer, siffror och löften till väljarna. Att nu Aftonbladet tar sin roll att framstå som objektiva leder till att inte ens Socialdemokraterna kan lita på tidningen obotliga stöd från ledarsidorna. Inte ens när de tar sig an en av de mest löjeväckande rapporterna från de socialdemokratiska partistrategerna, att Alliansen skulle ha skattesänkningsförslag på närmare 100 miljarder. Visst är ambitionerna att arbete ska löna sig, att det ska bli billigare att vara företagare för att konsumenter kan få tillgång till billiga och effektiva tjänster. Men att det skulle finnas en gemensam hållning om att sänka skatterna med närmare 100 miljarder är inget annat än en ren lögn.

Det som de säkerligen hänger upp sig på är de olika förslag som kommer från de enskilda partierna inom Alliansen. Sänkt inkomstskatt, slopad värnskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt kapitalskatt med mera. I och med de enskilda förslag som kommer från Allianspartierna, handlar det om skattesänkningar på drygt 92 miljarder, det vill säga hela åtta miljarder från deras påstående. Sanningen ligger också att detta handlar om just enskilda förslag. Eftersom det ännu inte finns ett gemensamt förslag går det inte att påstå något alls. Det blir lite pinsamt när
Sahlin/Östros och co går ut enträget och försöker påvisa en teori som inte stämmer.

Om inte ens deras fakta stämmer eller man rent ut sagt går ut och förtäljer rena lögner känns det kanske inte särskilt kul när till och med opinionssiffrorna går dem tillmötes. I morse var det morgonhumöret som fick sig en törn, nu på kvälsskvisten förstörs sömnen av ytterligare en motgång.
Sentio som var ute tidigt med den trend där Moderaterna uppbär det största opinionsstödet, levererar ytterligare en rapport som visar på att inte ens Socialdemokraternas egna siffror går hem, inte ens de som de har hittat på. Den ledning på 7,6 procent

Det är lite på det sätter som man kan spegla den situation som existerar inom socialdemokratin. Det är en valrörelse som inte riktigt fungerar som den ska. Hur kunde det gå så snett? För två och ett halvt år sen var övertaget över tjugo procent i opinionen. Med lite tillförlit och och en ambition att forma ett gemensamt alternativ hade man haft ett försprång som skulle gjort Sören Holmberg ännu mer säker i sina prognoser att detta skulle Alliansen inte kunna ta igen. Men allt gick ju fel, startformationen sket sig, politiken sket sig, och när utspelen inte går hem tar man till ett desperat grepp att försöka påvisa hur orättvisorna slår i Alliansens Sverige. Men inte ens det fungerar och då blir det på det sättet att de förslag som kanske inte skulle få störst utrymme, dvs om butlers och clowner är det som får personifiera vänsterexperimentets oförmåga att övertyga med de tunga politiska sakfrågorna. Siffrorna går inte de rödgrönas väg för tillfället.

Media: Exp.