onsdag, augusti 11, 2010

Nu hade de chansen igen

Jag gick igår ut och frågade mig varför vänsterexperimentets företrädare ännu inte hade förklarat sin ungdomsskatt när de igår framträdde på Noliamässan och presenterade sin "nya" småföretagarpolitik. Gårdagens förslag som enligt min vän och riksdagskollega Tomas Tobé till hälften innehöll förslag om ökade bidrag till småföretagen. Det är trots allt enligt honom samma prioritering oavsett politiskt område. Idag i DN Debatt fick de chansen igen att förklara varför de vill straffbeskatta dagens unga generation. Det är ganska generande för dem att de utmålar regeringen för att ha infört en straffskatt på småföretagare när de vill straffbeskatta framtiden arbetskraft.

I sin debattartikel idag framhäver de tre löften. Jag kommenterar dem här.

Sänka arbetsgivaravgifterna för småföretagen.
Gärna det. Det är en moderat vilja att det ska bli billigare och enklare att anställa fler människor. Trots detta vill de dock straffbeskatta ungdomar genom att göra de dubbelt så dyrt att anställa dem. Ingen förklaring till det ges här heller.

Inrätta en ny riskkapitalfond för att stimulera nyföretagande.

Den rödgröna oppositionen vill återinför förmögenhetsskatten, eller en skatt på rika. Den förra förmögenhetsskatten ledde till en kapitalflykt på upp emot 650 mdr kr, bara hos de tio rikaste svenskarna (VA 2006-11-16).

Genomföra en historisk infrastruktursatsning.
De rödgrön gör sig omedvetna om att Regeringen har sjösatt den största infrastruktursatsningen någonsin. Det paket som vänsterexperimentet föreslår på ytterligare 120 mdr är till största delen ofinansierad, eller rättare sagt lånefinansierad.

Det är kontentan av de rödgröna förslagen. Inget nytt om varför tre miljoner löntagare ska få höjd inkomstskatt, inget nytt om varför det ska bli dubbelt så dyrt att anställa unga människor. Istället kommer harangen om fler utbildningsplatser på högskola och komvux. Tillsammans med sin socialdemokratiska bloggarmé utmålar de nu regeringen som tafatta i sitt arbete att stävja arbetslösheten trots den största finansiella krisen sen 30-talet. Det håller inte Sahlin och Östros. Det är fortfarande en rödgrön bidragslinje.

Bloggar: Christian, Ingrid,.
Media: SvD.