fredag, augusti 27, 2010

Nu sviker även Mona afghanerna

Att inte kunna ha en bestämd tidsplan för det svenska tillbakadragandet har varit en anledning till mitt stöd till Sveriges engagemang i Afghanistan. Långvarig fred byggs som sagt inte på en förmiddag som Carl Bildt uttryckte det tidigare idag med anspelning på vänsterns svek mot Afghanistan. Det förväntade utspelet kom med det förväntade ställningstagandet. Det är nu officiellt vilken linje som gäller i vänsterns utrikespolitik. Ohly skrattar säkert gott hela helgen. Nu är det han som har fått sätta agendan för Socialdemokraternas utrikesagenda. Allt det engagemang som Socialdemokraterna tidigare har visat är nu bortblåst. Mona har nu vikt sig mot kamrat Ohlys vilja och det är hon som kommer få betala det största politiska priset för det.

Vänsterpartiet är inget trovärdigt alternativ i utrikesfrågor precis som Kent Persson skriver. Att Sverige inte ska bry sig om internationella frågor i den omfattning som har varit hos tidigare regeringar står nu tydligt. Svenskt engagemang ska nu dra tillbaka, bara för att de går enligt Lars Ohlys och resten av Vänsterpartiets inställning till allt som rör amerikanskt deltagande är fel. Det var USA som drog igång kriget och har det största ansvaret för att avsluta det. Sverige har deltagit i en fredsbevarande roll inom ISAF, under amerikans flagg.

Sverige har under många decennier spelat en central roll i många olika konflikter, Libanon, Cypern, Balkan, Kongo, Liberia och Afghanistan. Nu sätter Mona spiken i kistan för Afghanistan men också spiken i kistan för Socialdemokraternas förtroende i utrikesfrågor.

Att vänsterns alternativ i utrikesfrågor inte är trovärdig står klart. Vänstern vill hellre att Sveriges roll i fredsbevarande insatser ska tystna. Det läge som är idag kanske inte är detsamma som imorgon. Att ta ett beslut i förhållande till den överenskommelse som kom från Kabulkonferensen om ett afghanskt övertagande 2014 får inte påverka Sveriges roll i internationella insatser. Vänstern svek inte bara Afghanistan, de gjorde klart att tona ner det svenska inflytandet för skyddandet av det demokratiska uppbyggandet av ett land under decennier plågat av olika konflikter. Det här är ett svek, inte bara mot det engagemang som Sverige har visat, utan också ett svek mot Afghanistan. Det är tydligt att det finns två alternativ, ett som tar ansvar för demokratisk utveckling i länder utsatta för krig och konflikter, ett alternativ som inte vill att vi ska bry oss. Att Ohly inte bryr sig visste vi redan. Nu viker även Mona andra kinden till, bara för att blidka kamrat Ohly.

Media: AB, DN, Exp, SvD, SvD, SvD.
Bloggar: Gulan, Niels, Åsikter om allt.