onsdag, augusti 11, 2010

På lunchen: Paggan gör regidebut

Ibbe Baylan, mannen som tagit på sig "Bagdad-Bob"-kostymen, befinner sig troligen i ett särdeles dilemma där alla försöka att blidka väljarna möts med kalla handen. Förtroende för ekonomi, förtroende för jobben, förtroendet att inge förtroende pekar mot Alliansen och Moderaterna. Att för Baylans del försöka bygga upp Potemkinkulisser för försöka visa sin bild av verkligheten blir inte trovärdighet. Han vet ju att det finns dessa personer där ute, inklusive jag som försöker göra allt vi kan för att syna de förvrängningar om moderat politik som nu förmedlas från 68:an, det är inte ju inte lätt när deras egna källor tillbakavisar deras påståenden.

Nu slänger Baylan och kompani in en ny giv i valrörelsen. Mannen som gjort sig frustrerad kring alla de mätningar som kommit om hans chefs dåliga förtroende och försöker påpeka att "detta är ingen dokusåpa" har nu dragit igång Socialdemokraternas egen dokusåpa. I rollerna finns Henrik Schyffert, Miss Li, Timbuktu, Moneybrother, Jonas Gardell mfl. Regissör, Leif Pagrotsky. Den förre kulturministern har nu ett uppdrag att försöka göra Socialdemokraterna hippa igen, bara genom att visa vilka hippa kändisar som röstar på dem. Nu ska det snackas gott om att Socialdemokraterna, men inte om varför de är bra. Mycket av den tillströmning som de hoppas på ska ske enbart genom att de fans som följer dessa kändisar bara ska rösta på Socialdemokraterna bara för att deras idol gör det.

Ambitionen kan verka vara god, men det är trots allt bara yta. Det är förstås socialdemokratin bra på, att skapa och vårda ett bra yttre. Vad som är innehåll är ett dilemma och därför läggs fokus på andra saker som S-strategerna är bra på, yta och förvrängningar av andras politik. Sahlin, Östros och Baylan får stå tillbaka när de nu ger huvudrollen till någon annan än dem själva. Det är ju tråkigt att de inte kan övertyga mer på egen hand, utan försöker lägga på en form av taskig make-up bara för att framstå som fräscha och hippa. Henrik Schyffert är rätt hipp, jag tänker inte sluta lyssna på hans skämt bara för att han är sosse. Men väljarna väljer ofta efter vad som är bäst för deras egen situation. Det är sakpolitiken som fixar det. Det fixar ingen "politisk dokusåpa", där vilka kändisar som gillar en är viktigare än vilken politik som ett parti gillar.

Bloggar: Jonas, Johan, Kent, Tokmoderaten.