torsdag, augusti 12, 2010

Ratande av V är Monas största misstag

Det var en ganska märklig analys som S-debattören Christer Isaksson framhäver enligt den bok "Den nya vän(S)tern som nu lanseras. Tanken att Mona Sahlins agerande att utesluta Vänsterpartiet ur ett samarbete var en manöver som förvånade många och upprörde säkert en hel del, inte bara vänsterpartister, utan en stor del av socialdemokratin som inte har varit särskilt muntra kring partiets hållning mot mitten. I och med att Mona Sahlin fick backa och bjuda in Vänsterpartiet i samarbetet fick hennes partis vänsterfalang sin vilja igenom. Tron att detta var medvetet av Mona är inte särskilt stor. Det påminner lite Göran Perssons osmickrande åsikter gällande Mona, en person där" tänkandet inte var hennes starkaste gren".

Det var många inklusive mig som var förvånade när Mona valde att utesluta Västerpartiet ur sitt samarbete. Vänsterpartiet borde ha setts som en given samarbetspartner enligt mitt tycke, mycket till grund för att man inte skulle hamna på kant med Socialdemokraternas vänsterfalang. Att Mona gjorde detta medvetet ter sig inte särskilt, inte med tanke kring hur situationen hanterades, att man inte långt efter stod där alla tre partier och låtsades som om inget annat hade hänt. Men uteslutningen av Vänsterpartiet hade hänt. Det var inte särskilt schyst och inte i mitt tycke taktiskt med tanke på att de nu allvarligt har ambitionen att ge kommunisterna nyckeln till regeringskansliet vid en eventuell valseger.

Att utesluta Vänsterpartiet kommer i mina ögon framstå som ett taktiskt dåligt val för Mona Sahlin och Socialdemokraterna. I och med vänsterkartellens allt större dragning mot vänster har skillnaderna blivit tydligen än vad den kunde ha varit vid ett rent S-Mpsamarbete. Vänsterpartiets insatser har märkts tydligt i vänsterkartellens politiska arbete. Det har inte minst märkts på det parti som förut såg som ett grönt och lite mer liberalt parti än sina två vänsterkollegor. Att Mona Sahlin gjorde sitt största taktiska misstag som partiledare genom att strunta i Vänsterpartiet ser jag som ett stort misstag för henne. Jag tycker att detta borde spegla skillnaden mellan de två blocken i förmågan att kunna framstå som enade och ta ansvar.