torsdag, augusti 12, 2010

Wanja klandrar sitt eget dåliga arbete

"Jaha? Vanja Lundby-Wedin anser att regeringen hanterat Kinesiska bärplockare illa i och med deras dåliga ersättningar. Vad jag vet så har väl alltid facket skött avtal mellan löntagare och arbetsgivare. Hon kastar skit på sig själv. - Daniel Nyström
"
Wanja Lundby-Wedin gör ett tafatt försök att klandra regeringen för situationen kring de kinesiska bärplockarna. Denna grupp av människor befinner sig i en mycket olycklig situation, mycket beroende på att de tycks vara i en situation där de helt enkelt kan ha lurats hit till Sverige. Själv finner jag det olyckligt, jag har själv sett fördelen med att invandrad arbetskraft. Det är dock viktigt att arbetsmarknadens parter tar sitt ansvar för att inte dessa människor ska råka illa ut. Det har tydligen inte fungerat. Wanja gör nu ett utspel som får en att undra över vilken auktoritet som hon egentligen inger när hon blottlägger sin egen oförmåga att få facken att själva kunna reda upp situationenoch skapa schysta avtal med sin berörda företag.

Det är intressant att regeringen måste ta ansvar för det som har brustit i avtalsörelsen. Wanja är ju själv medveten om hennes organisations största ansvar, att sköta avtalsbiten för sina medlemmar. I det fallet att kinesiska bärplockare har behandlats illa borde det vara facken roll att hantera situationen på arbetsmarknaden, inte gråta hos regeringen för att de inte kan stävja en olycklig situation. I det fallet håller jag helt med Tobias Billström, regeringen kan ju inte hållas ansvarig om utlädnska bärplockare har lurats till Sverige på felaktiga grunder. I grunden bör man fråga sig vilken information som har gått ut till de kinesiska bärplockarna. Det kan bara berörda företag svara på.