söndag, september 12, 2010

Det är bara ren desperation

Det här börjar känna som ren desperation. En vecka innan valdagen går Mona ut och påstår att all den politik som Moderaterna kommunicerar bara skulle handla om struntfrågor. Perfekt, vi kan gärna prata om våra struntfrågor. Om varför det ska löna sig mer att jobba, varför det behövs mer ordning och kunskap i skolan, varför köer i vården behöver kortas och varför det bör bli tryggare å gator och torg. Om inte Mona Sahlin vill debattera dessa "struntfrågor", kan man undra vad som är hennes valvinnande koncept.

Jag kan inget annat än att uttyda en stor dos av desperation från både Mona Sahlin och Socialdemokraternas håll. Det känns ganska märkligt, en vecka innan valdagen att Mona Sahlin att reducerar sig till vad hon anser Fredrik Reinfeldt skulle vara, intellektuellt ohederlig. För det känns konstigt att försöker sätta en stämpel på sin motståndare när man själv framstår som detsamma. Mona Sahlin är ohederlig i sin retorik, jag tycker det är konstigt att hon framstår som så pass desperat att hon ägnar energi åt att gå på sin motståndare, detta i ett läge där valsegern glider henne allt mer ur händerna. 500 kronor mer i plånboken är ingen struntfråga. Det är fråga om många människors förmåga att klara sin vardag. Att öka människors ekonomiska utrymme och göra dem mer självständiga är förstås en struntfråga eftersom Socialdemokratin aldrig riktigt har viljat göra människor oberoende av staten.

Mona skulle behöva prata lite mer om politik, hela Socialdemokratin skulle behöva ägna sig mer åt sakfrågor än desperata angrepp. Jag trodde att de hade begripit det vid det här laget. Dagens mätning från SIFO gör det ganska tydligt, Alliansen har tagit igen det övertag som vänsterkartellen hade och drygat ut ledningen till hälften av den ledning som de rödgröna var uppe i för två år sen. Det är i stora delar orsaken till att Socialdemokraterna har reducerat sig till desperata angrepp och lösa påståenden. I en tid då de allt mer borde inse att sakfrågorna borde sitta i centrum hamnar de i den desperation som oftast leder till att de tar till tafatta angrepp som de utför.

Jag ser ingen förhoppning att den sista valveckan skulle leda till några som helst drastiska förändringar i politiken från Socialdemokraternas håll. Det hela hänger mycket på vad Mona Sahlin levererar ikväll mot Fredrik Reinfeldt. Det behövs något drastiskt nu, annars kommer valet att handla allt mer om inte om Alliansen kommer att vinna, utan om hur mycket de kommer vinna med.

Bloggar: Johan, Kent, Tokmoderaten, Lotta, Altenberg, Ekonomisten, Kjellberg, Pär, Moderatprat, Norah.
Media: AB, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD.