tisdag, september 21, 2010

Det finns många orsaker till kri(s)en

Det finns säkert många orsaker till varför Socialdemokraterna fick sitt sämsta valresultat på över hundra år. En partiledare som saknade förtroende, motståndet mot principiellt viktiga frågor som RUT, kärnkraft och dess oförmåga att driva genom ett stöd för Förbifart Stockholm var stora anledningar. Men framför allt beror just nederlag på grund av en person. Lars Ohly fick för stor plats i samarbetet, han avskräckte mer än vad han attraherade.

Faktum var att Lars Ohly var en person som mer avskrämde en attraherade. Hela hanteringen av just Ohly och Vänsterpartier var ganska märklig. Att först utesluta, men senare ta med dem i ett samarbete tyder på ett dåligt hanterande av det regeringunderlag som de rödgröna gick till val på. Jag tror att en koalition med S-Mp hade attraherat mer än ett trepartisamarbete med Vänsterpartiet. Under en tid var stödet för just S-Mp större än Alliansen, det stödet var något som de inte lyckades förvalta.

Problemet med det rödgröna samarbetet var att man lät Ohly och Vänsterpartiet diktera allt för mycket. När det kommer till försvars- och utrikespolitiken blev det väldigt tydlig att de rödgröna hade vikt sig för Ohlys linje. Afghanistanfrågan, kravet på att USA skulle avveckla sina baser i världen är exempel på just detta.

Problemet för Socialdemokraterna blev dock dess vikande stöd i just storstadsområdena. Just motståndet mot RUT-avdraget spelade roll, den avskräckte säkert en del medelklassväljare, en väljargrupp som tidigare har spelat stor roll för Socialdemokraterna i storstäderna. Att vika sig i sitt stöd för Förbifart Stockholm, var också ett misstag i och med att Carin Jämtin personligen lovade att köra över sina rödgröna kamrater i frågan. 2002 vek de sig i trängselskattfrågan, nu vek de sig i frågan om förbifarten.

Att analysen inte pekar på Mona Sahlin som stor orsak till Socialdemokraternas tapp är en analys som inte jag delar. Jag tror att detta spelade stor roll för det dåliga valresultatet. Problemet för de rödgröna var deras höga stöd i förhållande till Mona Sahlins låga förtroende jämfört med Fredrik Reinfeldt. Men det höga opinionsstödet lyckades de inte förvalta, och att många uttryckt sin ovilja att rösta med Socialdemokraterna, just på grund av Mona Sahlin, är en orsak som måste tas med.

Media: AB, DN, SvD.