söndag, september 05, 2010

En blottläggelse av den rödgröna splittringen

Foto: DN.se

Jag tänker inte ägna särskilt mycket energi åt utfrågningen. Men jag undrar uppriktigt hur den rödgröna överenskommelsen mår. Efter kvällens utfrågning blev frågorna fler än svaren på de frågor som kom från programledarna. Hängde ni med, jag gjorde inte det. Lars Ohlys utfrågning borde gå till historien som denna valrörelses mest inkonsekventa någonsin. Om jag hade varit rödgrön anhängare hade jag säkert suttit nervös inför alla de blottläggelser av vänsterkartellens politik, eller rättare sagt oförmåga att komma överens.

För vad har det inte kommit överens om? Typ svensk vapenexport, betyg, sänkt skatt för elitidrottare, delad föräldraförsäkring, förmögenhetsskatten, om förmögenhetsskatten ska ingå som underlag för fastighetsskatten. Jag tror nog att jag inte fick med allt, det var uppriktigt svårt att hålla koll på allt.

Nog kan jag vara subjektiv, men att ägna mycket av svaren "vi får se", "jag får nog backa från det där" och "vi är inte överens" lämnar inte mycket av övertygelse. Jag likt många undrar hur Mona Sahlin kan hantera detta. Nu kunde hon inte riktigt svara på SIFO-mätningen, så Lars Ohly får springa fritt.

Att Ohly är obehaglig är det nog många som tycker. Jag tycker han har en obehaglig och nonchalant inställning till utfrågarna. Med fnysningar och fnissningar mot de frågor som han inte verkar tycka om och med en framtoning som nog skapade mer förvirring än klargörande hos både väljare och rödgröna anhängare. Jag måste verkligen ge beröm till Mona Sahlin som står ut med Lars Ohly, det kan inte vara lätt. Som lite ironi som är ett inslag även i SvT:s utfrågning ger jag er MUF:s kampanjfilm om Vänsterpartiet från Almedalsveckan tidigare i år.