torsdag, september 23, 2010

En majoritet av rösterna förgäves

Jag hade hoppats att slippa den vånda som rösträkningen blev. Att varje röst räknas bevisas nu på allvar. 16 röster är vad som skiljde Alliansen från den åtrovärda riksdagsmajoriteten. Ett faktum uppstår nu, en majoritet av väljarnas röster, men inte en majoritet av mandaten. Problemet med detta är att det inte ger en rättvisande bild av den vilja som väljarna hade. En majoritet, dock en knapp sådan som valde Alliansen blev blåsta.

Vi har haft det rätt klart för oss under valet. Varje röst räkas, därför har kampen om väljarnas röster pågått än in i det sista. Hur mycket som skulle ha gjorts mer var, blir en fråga att analysera i eftervalsdebatten. Man skulle känna bitterhet att vissa inte gjorde tillräckligt för att övertyga. Men problemet är att Alliansen inte får en egen majoritet i riksdagen. Det skapar dock en bra grund för Alliansen att att en majoritet av väljarna röstade på dem. I ett förhandlingsläge är detta något att peka på. Vem vågar gå emot en majoritet av väljarnas vilja?

Det här skapar förstås den situationen att Alliansen nu tvingas kompromissa för att nå få genom sin politik. Minoritetsregeringar har varit vanliga förut, kanske en konsekvens av det svenska valsystemet. Men med tanke på de två tydliga alternativen i svensk politik gjordes det klart att man hade en ambition att regera i majoritet. När inte ens rösterna räcker till blir det svårt.

Problemet med systemet som många pekar på är att risken för minoritetsregeringar är stor. Ännu en gång har Sverige fått en situation där detta scenario uppenbaras ännu en gång. Alliansen fick en majoritet av rösterna, men inte en majoritet av mandaten. Undra vilka vänsteranhängare som var upprörda över valdebacklet i Florida 2000 som nu är upprörda.

Bloggar:
Ekonomisten, Johan, Per, Peter, Tokmoderaten.
Media: AB, AB,
DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, GP, Svd, SvD.