onsdag, september 08, 2010

Ett val om 60 RUT-jobb mot 40 nya svartjobbValet handlar om jobb eller bidrag. Det kan inte filmen ovan beskriva på ett bättre sätt. Det är det faktum som väljarna står inför nästa söndag. Det går att välja en politik som kan satsa på jobb och välfärd, mot ett alternativ som ställer jobben mot välfärden. Hur kan man ha den tanken egentligen? Grunden för svensk ekonomi, välfärd och trygghet ligger i jobben. Den allt mer populära RUT-reformen visar på ett sätt att RUT spelar roll, inte bara för människors vardag, utan för de tusentals människor, allt som oftast från arbetslöshet, en chans att komma in i arbetslivet. Hjälp Hemma är ett företag som spelar roll för att bryta utanförskap och främja integration.

Att RUT-jobben spelar roll märks inte minst när folk kommer till Sverige för att jobba. För varför skulle det vara ett problem med att folk kom hit för att skaffa jobb? Är alternativet att leva kvar i arbetslöshet hemma i Polen, Estland eller Lettland bättre än att ta chansen att komma till Sverige för att jobba? Jag förstår inte kritiken, alla är fria att göra ett val. Inget är mer ledsamt att tvingas lämna sina barn hemma för att jobba i ett annat land. Men alternativet är arbetslöshet, valet borde därmed inte vara enklare.

Valet borde inte vara enklare. Fyrtio anställda i en framgångsbranch som riskerar att bli uppsagda mot en politik som möjliggör för nyanställningar. Mona Sahlin och Socialdemokraternas cyniskhet består i att låta dessa återgå i arbetslöshet och bidragsersättningar istället för riktiga jobb. RUT-avdraget har främjat nya företag, brutit utanförskap, särskilt bland grupper med hög arbetslöshet. RUT har lett till att människor söker sig till Sverige för en bättre vardag. Deras val är en politik som bryr sig om dessa jobb.

Bloggar: Josefin, Vardagsliv.
Media: DN, Exp, Exp, SvD, SvT.