söndag, september 05, 2010

Frustrationen borde komma nu

Det är inte långt kvar nu, två veckor till den stora väljarskaran går till valurnorna och gör sin demokratiska plikt. Det politiska läget blir allt mer intensivt, just vetskapen att valutgången än idag är oviss gör att partierna kämpar frenetiskt för att jag just den där rösten som kan betyda väldigt mycket. En företeelse som både engagerar, stör och gläder de politiskt aktiva är de opinionsmätningar som sköljer över både partier och väljare. Idag presenterar SIFO en ny mätning. Den kan ses som en indikation på hur det rödgröna valmanifestet togs emot. Resultatet blev inte den vändning som de kanske hade hoppats på.

Dagens SIFO är en oerhört glädjande nyhet för Alliansen. En riksdagsmajoritet säkras, ett missnöjesparti hamnar utanför spärren. Möjligheten för Alliansen att skapa ett starkt underlag för sin politik visas i SIFO-mätningen. Den senaste mätningen som kom igår visade även på att Alliansen skulle klara av en majoritet även med missnöjespartiet ovanför riksdagsspärren. Idet här läget är 50,1 mot 43,7 procent en betryggande ledning, och om det vore ett valresultat, en klar signal om att Alliansen har stöd för sin politik och för att fortsätta regera Sverige.

Alliansen har ju i stora mått varit bortskämda med bra opinionsmätningar under valrörelsen. Sedan uppgången i början av maj, bortsett från den snöpliga men snedvridna SCB-mätningen har Alliansen befäst sin position bland väljarna. Jag tycker det är bra att man har haft en hög dos av tillförsikt, att den tid då läget var så hopplöst att opinionsexperter dömde ut dem totalt inför årets val, till idag då skillnaderna mellan de politiska alternativen tydliggörs. Det är klart att Mona Sahlin och vänsterkartellen har haft ett ypperligt läge att förvalta. Men att göra de misstag som jag ansåg att de gjorde blir fatala. Först debacklet med regeringsplattformen, att utesluta Vänsterpartiet, vilket kostade drygt hälften av den tjugoprocentsledning som de rödgröna hade.

Det är frustrerande med alla dessa mätningar. Men på något sätt är de en indikator på det politiska läget. De rödgröna har exakt två veckor på sig att övertyga väljarna om varför deras politik är bäst för Sverige, två veckor för att ta igen opinionsgapet. I nuläget blir ännu en mätning, ännu en vitamininjektion på alla de Alliansanhängare som sliter dag ut och dag in för att få Alliansen återvald. De är bortskämda, men vem skulle inte vilja gå igenom en valrörelse med bra vindar i ryggen?

Media: AB, AB, DN, Exp, Exp, SvD, SvD.