lördag, september 04, 2010

Överger man jobbfrågan får det konsekvenser

En egen majoritet, en moderat önskedröm enligt Ibrahim Baylan. Så rätt han har, det är självklart att detta är något som Alliansen eftersträvar, en stabil majoritet att regera Sverige med. Då skapas förutsättningarna för att Alliansen ska kunna skapa nya förutsättningar under de kommande fyra åren. Men det har sina förklaringar, jobbfrågan är ju en en förklaring. Det går ju inte att överge den frågan som Socialdemokraterna och de rödgröna har gjort denna vecka, det får helt enkelt konsekvenser, och Ohly gör de ju inte lättare för SVMp. Nu vill Ohly beskatta arbete ännu mer genom att bestraffa företagare som använder vikarier för att klara konjunkturen.

Nu visar det sig även varför denna kräftgång är genomgående i opinionsmätningarna. De sporadiska intagen från rödgrönt håll faller lätt tillbaka då opinionsinstitutens ambition att överösa väljare och politiker med opinionsmätningar. Det är nog många som kommer vilja undvika dessa efter valet, det kanske blir lite tröttsamt, men aldrig för ointressant. Det som är intressant är just det faktum att Alliansen kan klara en riksdagsmajoritet utan att andra partier ska kunna störa regeringsbildandet eller förmågan att skapa majoritet i riksdagen för sina frågor.

Men det hela ska ju göras på bekostnad på att andra sviker de frågor som betyder mycket för valutgången. Jobben är den frågan som betyder väldigt mycket. Välfärden, skolan, rättsväsendet, alt bygger på att arbetslinjen är den centrala och där har ett alternativ övergett den frågan. Alliansen trummar ihärdigt in budskapet om jobbskapande åtgärder, medan vänsterkartellen enträget trummar in hur företagare och arbetar ska klämmas åt, allt för att det rödgröna bidragsmaskineriet ska kunna hållas igång. Att föreslå en arbetsgivaravgiftshöning för företagare som gör allt för att rädda jobben och sina egna företag är just det som pekar på vilken syn de rödgröna har på jobben, eller rättare sagt, hur de rödgröna överger jobbfrågan.

Alliansen kan bara tacka och ta emot, det är förstås välkommet för dem att kunna styra debatten kring jobben som de vill, särskilt när andra överger den. Mycket beror kanske på att folk har förtroende för Alliansens jobbpolitik. Med denna mätning hoppas jag att debatten kan handla ännu mer om jobben. Alliansen har inte övergett jobbfrågan och kommer inte göra det heller. Om det är något som de rödgröna har gjort är att de har övergett den frågan. Om de nu inte vill prata om jobben är det precis det som vi ska göra. Låt oss prata om jobben.

Bloggar: Altenberg, Kent, Krassman, Lilith, Ravenna.
Media: AB, DN, DN, Exp, GP, GP, SvD, SvD, SvT.