fredag, september 03, 2010

Tjänar S något på fulspelet?

På morgonen tog jag del av den lilla bloggbävning som jag hade skapat under natten, i kölvattnet av Socialdemokraternas fulspel. En effektivt planterad fråga från socialdemokratiskt håll blev en av kvällens stora diskussionsämnen. Idag håller Socialdemokraterna presskonferens med den man som blev föremål för den fråga som SvT:s utfrågare använde mot statsminister Fredrik Reinfeldt. Vad tjänar Socialdemokraterna på detta? Massmedialt utrymme? Symaptiopoäng?

I Synovate går vänsterkartellen fram med 1,9 procentenheter. Det är en svängning som får ses som en ganska normal svängning. Trots det kvarstår Alliansens ledning över de rödgröna, nu med bara 1,8 procent. Om detta är vändningen är svår att se. Nu går valrörelsen in i sitt mest kritiska skede, båda valmanifesten är presenterade, nu ligger alla korten på bordet.

Vilka har tjänat på opinionen den senaste veckan? Tydligt är att Vänsterpartiet har tjänat på den senaste veckan, mycket beroende på att just deras frågor har fått utrymme, bland annat det rödgröna utspelet om Afghanistan var en triumf för Vänsterpartiet som fick igenom sitt krav på ett tillbakadragande. Den marginella förändringen som går att urskönja är Moderaternas tapp på 0,6 procent och Socialdemokraternas uppgång. Det är den enda förändringen som går att tyda på en strömning mellan blocken.

Vad Socialdemokraterna nu tjänar på detta återstår att se. Fulspelet är numera känt, jag likt många är inte förvånade över Socialdemokraternas taktik. Att fulspel, smutskastning och lögner är väl använda metoder i det socialdemokratiska kampanjmaskineriet är inget okänt. Nu tjänade de på SvT:s uppenbara taffliga förmåga att granska sina källor. Jag hoppas att både Socialdemokraterna och SvT kommer att framstå som de två stora förlorarna på detta fulspel.

Bloggar: Fredrik.