lördag, september 04, 2010

Veckan då S övergav jobbfrågan

Moderaterna var lite av provokativa i valet 2006 när de erbjöd väljarna det nya arbetarpartiet. I detta val erbjuder man det "enda" arbetarpartiet. Mycket av det bygger på andras misstag, att man hela tiden letar efter tomrum att fylla, frågor där andra gått bet. Mycket av Moderaternas framhävande som det nya arbetarpartiet byggde på den nonchalans som Socialdemokraterna visade i jobbfrågan, då deras partiledare och dåvarande statsminister Göran Persson uttryckte det som att jobben inte skulle bli en viktig valfråga. Jobben blev valets viktigaste fråga.

Den här gången handlar det inte om att Socialdemokraterna påstår att jobben skulle vara oviktiga. De har helt enkelt sluta prata om dem eftersom de har insett vilket förtroendeövertag som Moderaterna och Alliansen har i denna fråga. Med lite spinn från min vän och bloggkollega
Edvin Alam analyserar jag nu veckan då de rödgröna övergav jobbfrågan och försökte vrida valrörelsen till att handla om något helt annat. Borta är debatten om hur jobben ska bli fler, mer fokus ligger nu på partibidrag och folks privatekonomi, i synnerhet paret Reinfeldts.

Efter att ha avnjutit gårdagen med välbehag då jag och några av mina nära bloggvänner lyckades sätta agendan för hela fredagen genom att vända en fråga som skulle skapa sympatipoäng för Socialdemokraterna till att handla om deras enorma fulspel och SvT:s oförmåga att granska frågeställare. En debatt om hur en företrädare för Villaägarnas Riksförbund fick ställa en fråga till Mona Sahlin dök upp under gårdagen. Problemet var bara att senfärdigheten hos både SvT och bland rödgröna bloggare var stor. Vad jag minns hade den här mannen redan uttalat sig i frågan om fastighetsskatten. Att SvT kunde missa det får ju stå för dem, att desperationen bland rödgröna bloggare då de i debatten kring Jörg-gate försökte styra om debatten till just denna företrädare för Villaägarnas Riksförbund fanns, visade sig var tydlig.

Faktum kvarstår ju dock, Alliansen har inte använt denna man som ett slagträ i något utspel. Alliansen gick aldrig ut med en pressinbjudan sex minuter innan Mona Sahlins utfrågning lika Socialdemokraterna gjorde innan utfrågningen av Fredrik Reinfeldt. Att skapa billiga politiska poäng på enskilda människors tragedier är något som stör mig, men det pekar ju på Socialdemokraternas taktik. Mona Sahlin kan ju inte bli KU-anmäld för att lägga sig i en enskild mans situation, för hon är inte statsminister, och det är ju det som många inklusive jag vill undvika. Det är dock intressant att sjukdebatten skapar en livfull diskussion. Det är en fråga som tidigare har varit bortglömd då man tidigare har haft som agenda att försöka dölja sjuktalen och människorna bakom dem, att syssla med statistik istället för att genomföra svåra men nödvändiga reformer.

Men att för att sammanfatta, den här veckan kom att handla om något helt annat än jobben från Socialdemokraternas sida. Fokus har legat på att belysa paret Reinfeldts privatekonomi, att kräva öppenhet om de privata partibidragen. Jobben fick tyvärr stå i skymundan. Men det är klart, det finns ett arbetarparti som tar den frågan på allvar, därför hoppas jag att Moderaterna fortsätter driva jobbfrågan då andra har övergett den. Som avslut saxar jag ett inlägg som jag läste om på Facebook. Så här skriver Margareta Pedersen-Ekström:

Det är en fredagsmorgon i augusti 2002. Bara en månad återstår till valet. På några år hade antalet sjukdagar fördubblats. Sjukskrivningar och sjukpensioner kostade 114 miljarder kronor om året. Det höll inte längre. Varken mänskligt eller ekonomiskt.Regeringen Göran Persson hade kniven mot strupen. Ville de vinna valet krävdes hårdare tag mot de sjuka. Och Göran Persson ville vinna. I Gustavsberg slog Ingela Thalén fast att sjuktalen skulle halveras på fem år.

Socialdemokraterna vann och drev igenom de hårdare kraven. Alliansregeringen har fortsatt, bland annat genom att sänka ersättningen för långtidssjuka.I dag är målet nästan uppnått. Staten har sparat miljarder"(Aftonbladet)Läs
också Anna Hedborgs (s) utredning om socialförsäkringarna. Hon har jobbat med socialförsäkringar hela sitt liv och är en erfaren och kunnig person och vet vad hon talar om. Mera försäkring och mera arbete. Den innehåller många förslag till det regeringen nu har genomfört. Man kan tänka sig att socialdemokraterna hade genomfört de förslagen också om de vunnit valet, eller hur?

Så tro dem inte fullt ut när de klandrar den sittande regeringen. De borde ställa sig i skamvrån tycker Kent Persson. Ugglorna är inte alltid vad de ser ut att vara. Man ska ha det i åtanke och inte låta sig luras. Thomas Böhlmark rapporterar om ett fultrick som (S) gjort mot SVT. Under utfrågningen av Reinfeldt fångades en fråga upp kring sjukförsäkringen och på frågan om mannen var knuten till något parti svarade han nekande. Trots detta så kommer han att delta i en presskonferens med Mona Sahlin och Ylva Johansson. Konstruerat är väl förnamnet. Han kanske inte var anknuten från början eller så haffade de honom bra kvickt. SKAMLIGT är ordet.

Om vi ska ha en sjukdebatt, är det just detta som debatten bör handla om. Trevlig helg på er alla.