torsdag, september 16, 2010

Vem vill du se som statsminister på måndag?

Det känns lite konstigt, snart är det bara 72 timmar kvar till vallokalerna stängt. Det är 72 timmar kvar att locka de sista osäkra väljarna, och det är en slutspurt där skorna är snöärade och retoriken är slipad att få de sista osäkra väljarna att välja rätt valsedel. Det är en valrörelse där osäkerheten är stor, därför är slutspurten mer och mer viktigare än tidigare. Det som sägs nu är avgörande för hur Sverige ser ut på måndag morgon.

Nu är ju detta en slutspurt som fortsätter i samma trend för Alliansen som den har gjort genom valrörelsen. Det finns inte bara ett övertag för Alliansen, det ökar också. Det är därför som slutspurten blir viktig. 8,9 procent
ledning, en ökning i den senaste opinionsundersökningen från Novus, nog pratat om det. Det är ett faktum att det finns en medvind för Alliansen, förhoppningsvist ända fram tills vallokalerna stänger. Det är därför arbetet för att den som väljarna vill se som statsminister blir viktig. Faktum är ju den att en röst på Kristdemokraterna eller Folkpartiet är en röst på Fredrik Reinfeldt, en röst på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet är en röst på Mona Sahlin. Detta är ett val oavsett man vill det eller inte.

Problemet är större för Mona Sahlin, hon möter betydligt större motstånd inom sina egna led än vad Fredrik Reinfeldt gör. Att Reinfeldt inhyser väldigt stort förtroende hos de rödgröna är ett bekymmer och en utmaning för de rödgröna. För det är lite så det är med de väljarna. Det handlar mycket om person och mindre om blockpolitik. Vi som politiskt aktiva vill ju se helheten, man tar ställning för ett blockalternativ och en statsministerkandidat. Därför blir fixeringen kring vem man vill se som statsminister på måndag en kamp för båda blocken.

Fredrik Reinfeldt är
en populär person, och det är som sagt något som visar sig även bland som inte röstar på Alliansen. Det är därför dessa väljargrupper blir intressanta, och en anledning varför Alliansen fokuserar sig på just dem. Jag kan förstå folks förtroende till Fredrik Reinfeldt. Det är en person som visat att han står pall, i medgång som motgång. Vi vet att den mandatperioden som har varit inte har varit den lättaste. Att sitta i regeringsställning är att varje dag bli ifrågasatt. Fredrik Reinfeldt har under mandatperioden växt i den rollen, och framstår idag som en kompetent statsminister som går hem även i motståndarleden.

Det är ingen tvekan om vem jag vill se som statsminister måndag morgon. Fredrik är ju ändå den statsministerkandidat som jag kampanjar för. Anledningen till den är det ansvarstagande som Fredrik Reinfeldt har visat under svåra tider, att han är partiledare för ett parti som vågar förnya sig, möta de framtida utmaningar som möter oss alla. Det är en slutspurt som har dragit igång. Det är 72 timmar kvar tills det är kört. Vill man se Fredrik Reinfeldt som statsminister på måndag är det Alliansen man lägger sin röst på. Det är dags att välja och därför kämpar vi alla de sista timmarna för att det inte ska vara förgäves.

Bloggar:
Kent.