torsdag, september 16, 2010

Vill begränsa opinionsmätningar men beställer en egen

Sven-Erik Österberg gick ut igår med sin kritik mot alla de opinionsmätningar som presenteras under valrörelsen. Med risk för att de tar huvudfokus från valrörelsen och sakfrågorna vill han göra som i många andra länder, det vill säga begränsa antalet mätningar. Jag ställer mig försiktigt positiv till det, trots den missbrukare av opinionsmätningar som jag är. Opinionsmätningar spelar ändå roll. De kan stärka en, de kan skapa uppgivenhet och de kan förvirra en.

Sven-Erik Österbergs kritik i all ära, men vore det inte bra att synkronisera det lite bättre med vad ens parti gör? Med en
egenbeställd mätning har de med en förfrågan till drygt 600 personer kommit fram till att gapet nu har gått ner från sex till två procent. Intressant, en ledande socialdemokrat hyser agg mot alla de opinionsmätningar som kommer. Samtidigt beställer partiet ytterligare en ny mätning. Känns inte särskilt trovärdigt, det här är ett desperat grepp av partiet att försöka gjuta en sista gnutta hopp i rörelsen genom egenbeställda undersökningar. Men kanske fungerar det, Baylan är ju nöjd trots allt, det brukar han vara när mätningarna gynnar hans eget parti.

Bloggar:
Edvin, Ekonomisten.