torsdag, oktober 07, 2010

Dagen då SSU krävde Mona Sahlins avgång

Det var inte särskilt förvånande med SSU:s utspel på morgonkvisten. Den ideologiska härdsmältan i detta före detta största ungdomsförbundet har varit tämligen konstant. Arbetet har mer varit med fokus på att köra pr-jippon, samtidigt som Jytte i tv gråter ut om hur synd det är om Mona Sahlin. Tråkigt bara att hon och resten av SSU gjorde ett misstag med dagens utspel. Fast det brukar de göra. Utspelet där de försökte varumärkesskydda Alliansen slog tillbaka mot dem, nu frågasätts de varför de vill ha bort sin partiledare från riksdagen.

Låt oss gå igenom vad de föreslår. Hela den bakomliggande tanken med det hela är att främja nya unga krafter i den socialdemokratiska riksdagsgruppen, en ambitiös tanke. Unga förtjänar alla möjligheter att slå sig in i politiska församlingar på alla plan. I den moderata riksdagsgruppen fick efter valet många intressanta unga namn. Jessica Rosencrantz, Hanif Bali, Carl-Oscar Bohlin och Jenny Petersson för att nämna några. Men sättet att engagera unga kandidater och få dem på valbara platser har varit annorlunda.

Projektet Unga Kandidater få se som ett väldigt lyckat projekt. Genom utbildningsserien har flera unga moderater fått en fot in i de politiska församlingarna. De har förberetts för vad som innebär att sitta i en politisk församling. Det är resultat av ett hårt och seriöst arbete. Den moderata riksdagsgruppen är idag mer vidsträckt och mer jämlik, om man nu inte kollar till arbetsbakgrund.

Jag tror SSU ska fundera på varför de inte får fler unga kandidater, vilket de säkert gör. Men metoderna och initiativförmågan verkar totalt borta. En guldklocka löser inga problem, särskilt med tanke på att det skulle drabba riksdagens ålderspresident, Mona Sahlin. Man kan ju undr varför SSU vill ha bort henne, eller tänkte de i överhuvudtaget på att Mona Sahlin hade suttit längst?

Media:
AB, DN, SvD, SvD.