måndag, oktober 04, 2010

Inte med ett nödrop men med ett nödläge

Superhajpat och nervpirrande redan från första början. Riksdagens hösttermin brakade loss med en batalj som får gå till minnet av det stora talmansslaget. Sällan har ett val av talman haft en sån stor dos av spänning, aggression och politiska käftsmällar som nu. På bara en bråkdels sekund om man får jämföra det på det sättet, spelades Sd-kortet in i den allra första omröstningen. Nöjd över situationen kunde Jimmy Åkesson och hans gäng luta sig tillbaka över den fars som uppdagade sig i riksdagens korridorer. Men de blev snuvade på konfekten, tacka vänstern för det.

För det var ju några kuggar som inte var riktigt välsmorda i det rödgröna röstmaskineriet. En Bodström på USA-flykt, en rödgrön röstsvikare som valde att rösta på motkandidaten, och ett toalettbesök som kommer prägla en nybakad riksdagsledamots kommande fyra år. Töm task och tarm heter det i lumpen, att göra sina behov före uppdrag är av yttersta vikt för en god soldat. Christina Höj-Larsen kommer inse att den där knapptryckningen kommer av vara vital den kommande mandatperioden. Därför inser nog hon att nästa gång blir det uträtta sina behov i tid för att inte stjälpa de rödgröna igen.

En ren skitsak blev Kent Härstedts fall, ett tämligen desperat nödrop från oppositionen för att kunna göra allt tinga föra tt svinga Sd-släggan på Alliansen. Genom dessa tre felande kuggar, spelade det ingen roll att Sverigedemokraterna röstade på Per Westerberg. Det får vi tacka dessa tillfälligheter för. Mona Sahlin som i sin roll som sittande ålderspresident, då den verklige åldermannen Per Westerberg väntade på sitt fortsatta öde i talmanspodiet, var nog av fylld av en del missmod när hon tillslut fick svinga klubban och proklamera Per Westerbergs omval. En taktisk kupp i elfte timmen var förlorad.

I samma stund som Per Westerbergs fortsatta fyraårsperiod som riksdagens talman inleddes, inleddes ytterligare en riksdagskarriär. Passerkort och visitkort trycks nu till en av mina favoriter i Moderata Ungdomsförbundet. Den dåvarande MSU-ordföranden och kanske blivande MUF-ordföranden Erik Bengtzboe får den förtjänstfulla plats ett i plenisalen. Det är bara att buga och bocka för herr Bengtboe. Ytterligare en ung själ tar plats i plenisalen med sällskap av många andra framträdande MUF:are. Som nye gruppledare Anna Kinberg-Batra uttryckte det, den moderata riksdagsgruppen är mer jämställd och mer geografiskt spridd än förut. Det bådar gott för det nya statsbärande partiet.

Bloggar:
Johan, Krassman, Mikael, Peter, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp,
SvD, SvD, SvD, SvD.