måndag, oktober 25, 2010

När en maskros är fräschare än en ros och en nejlika

Det var som att se en syn som man inte trodde skulle uppenbara sig längre. En trojka av eonomiska talepersoner för den rödgröna alliansen med en budgetmotion som inget vet om det ar det sista som kom som gemensam agenda från vänsterhåll. Förmodligen är det fallet. Socialdemokratin befinner sig i en kriskhanteringsfas som inte har skådats i något parti, inte ens hos Moderaterna efter 2002. Vänsterpartiet, ett parti som borde ha sällats till historien, ser hur de kan fungera och vara trovärdiga i "framtiden".

Den gemensamma budgetmotionen är ett lite tafatt grepp av en allians som inte tycks må särskilt bra, om ens existerar. Allt är på rätt stor sparlåga, ingen vet om den kommer att fungera igen, vissa inom de rödgröna leden talar om en allians som inte fungerade, som inte i överhuvudtaget skulle fungera. Fokus på sina interna processer är säkert den högsta prioriteten. Därför blir skuggbudgeten som en motion som hastigt kommer att glömmas bort. Det var ändå den politik som ratades av väljarna, varför skulle den vara itnressant nu?

För Miljöpartiet blir vinnare på den tillfälliga time-outen. Det är Miljöpartiet som har hållit den rödgröna skutan ovanför ytan, och varit de som hållit chanserna vid liv om möjligheten till en rödgrön valseger. När de inser att det inte blev fallet, en allians som inte hann bli färdig, inte hann skapa tillräcklig trovärdighet när politiken skulle presenteras, blir särboskapet rätt nödvändigt för just de tre rödgröna partierna. Analysen kommer säkert att göras kring hur samarbetet fungerar.

För om de fungerar går det att se till deras gemensamma plattform. Hemsida, Facebooksdia och Twitterkonto, allt detta går på sparlåga. Det är uppenbart att ingen egentligen vill göra något åt saken. Det gigantiska sårslickandet tar all tid, spekulationer om vad som gick fel förs. Självkritik, intern kritik fingerpekande och svårigheter att ta på sig ansvar är något som kännetecknar det nederlag. Miljöpartiet å sin sida kan ju hävda att just den rödgröna kollapsen inte berodde på dem, det var trots allt en socialdemokrati som föll ihop, ett vänsterparti som blev den rödgröna alliansens trotsbarn som stjälpte det hela.

Därför blir framtiden för de rödgröna rätt oviss. Tanken inför en återkomst 2014 känns i nuläget rätt oviss om än existerande. Ett parti som inte ens insåg vikten av krishantering, fick ta konsekvenserna av sin nonchalans till tidigare nederlag. Framtiden om den nu fortfarande finns för ett rödgrönt samarbete blir ett scenario som fratmiden får skriva. Just för tillfället finns andra tankar, tankar om att överleva, tankar om att bli framtidsinriktade, tankar om att bli trovärdiga igen.

Bloggar: Martin, Annie, Caroline, Ekonomisten, Kent, Mikael, Tokmmoderaten, Johan.
Media: AB, AB, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvT.