söndag, oktober 17, 2010

När ska Linde sluta blunda för verkligheten?

Egentligen var det inte tänkt att jag skulle posta något mer gällande den tragiska händelsen där ytterligare en svensk omkom i Afghanistan. Men det som är mer eller mindre vardagsmat, dessa populistiska utspel från vänsterhåll, där man genom att utnyttja tragiska händelser, försöker plocka billiga politiska poäng genom att ropa på tillbakadragande av svensk militär. Hans Linde är en av de nya framträdande personerna inom Vänsterpartiet som inte räds sina populistiska och intetsägande utspel.

Linde försöker framstå som trovärdig genom att uttrycka
"Vi som är beslutsfattare har nu ett ansvar att inte försöka vinna billiga politiska poänger på den tragedi som skett." Men ändå vädrar han luft genom att tydliggöra sina utspel i kölvattnet av den tragedi som nu har inträffat bland svenska trupper i Afghanistan. Något annat jag vänder mig emot är uttalande som "Det är hög tid att sluta blunda för misslyckandet i Afghanistan och i stället byta strategi, från att med militära medel försöka vinna ett krig till att med civila verktyg bygga ett Afghanistan i fred". Hur ska man kunna bygga ett Afghanistan i fred när man i andra andetaget påstår att det pågår ett krig därborta? När ska Linde själv sluta blunda för verkligheten?

Hur kan Linde på allvar tro att situationen i Afghanistan skulle förbättras bara för att vi tog hem våra trupper och ersatte dem med enbart civila insatser? Självklart är det inte fallet, det svenska engagemanget för Afghanistan är tvådelat, militärt som civilt. Ett scenario där
Sverige nu skulle dra tillbaka sina trupper skulle bara stärka talibaneras positioner än mer. Det är precis som talibanerna vill att västvärlden drar sig tillbaka. Den given står Hans Linde för. Självklart handlar detta om att främja den sköra demokrati som finns i Afghanistan. Just den internationella solidariteten att stå upp och försvara utvecklingen militärt som civilt är inget som Linde vill stå uppför, det förstår jag. Men jag tänker inte vika mig för tanken på att Sveriges ska svikta i sina militära insatser i Afghanistan i nuläget. Det är trots allt ett svek som jag vill undvika.

Bloggar:
Kent.
Media:
AB.