lördag, oktober 23, 2010

Sluta hyckla Reepalu och ta ansvar istället

Ilmar Reepalu, mannen som föga förvånande fick fortsatt förtroende att leda Malmö, gör ett oerhört märkligt utspel på DN Debatt idag. När jag läser hans inlägg kan jag inte finna ett enda konstruktivt förslag för att skapa en tryggare situation i Malmö. Att prata om skarpare lagstiftning mot vapen är inte vad som skapar hela tryggheten i Malmö. Det finns många andra utmaningar, och de lämnar Reepalu därhän.

Jag kan förstå Ilmar Reepalus intention i denna artikel. Han vill dels göra partipolitik av den situation som råder i Malmö, han vill också fly sitt ansvar när det handlar om att skapa trygghet i sin egen stad. För är man högst ansvarig politiker i en stad som nu drabbas av det ena vansinnesdådet efter det andra, är det ett ansvar man måste ta och inte peka finger på andra. Att Reepalu har varit oförmögen att hantera oroligheter i Malmö tidigare står klart. Först attackerna mot Malmös judar, och nu de skottlossningar som nu sker runtom i stan.

Om man blandar in den politiska aspekten utan att börja prata om partipolitik, handlar det förstås om att Malmös styrande politiker har ett övergripande ansvar över utvecklingen i Malmö. I min åsyn skulle detta egentligen inte vara några problem att skapa bra förutsättningar för Malmöborna. Örsundsregionen, närheten till kontinenten, bra kommunikationer vilket skapar stora möjligheter för god tillväxt i regionen. Men problemet är förstås Malmö, och ansvaret är i grunden Ilmar Reepalus.

Därför tycker jag det är hög tid för Ilmar Reepalu att sluta med hyckleriet. Situationen i Malmö är högst hans ansvar, utvecklingen i Malmö, möjligheterna att skapa bättre förutsättningar för alla i Malmö är hans ansvar. Sluta peka finger åt styrande politiker i Stockholm och i regeringen. Ilmar Reepalus fortsatta förtroende bygger på vad han kan åstadkomma. Om Reeplalu känner sig oförmögen att göra något åt utvecklingen i Malmö är det bara att lämna över ansvaret till mer kompetenta politiker.

Media: AB, AB, Exp, SvD, SvD.