lördag, oktober 23, 2010

Varför en bondpermis Sahlin?

Varför Mona Sahlin? Hon vet ju om att vad hon än gör kommer det att granskas. Det är förstås förklarligt att man kanske vill ha en paus ibland, man är ju ändå riksdagsledamot 365 dagar om året. Men valet av tidpunkt kan ju göras med bättre omsorg. Att vara frånvarande i en situation då mycket fortfarande är oklart, diskussionen kring Afghanistan, situationen i Malmö o.s.v. kan känna oförklarligt. Jag är beredd att hålla med om att det kanske inte är det bästa att vara frånvarande när riksdagen är igång.

Men det är klart, Socialdemokraterna befinner sig i en kritisk fas. Thomas Bodström har ju gjort ett enligt mig rätt beslut och satt familjen främst. Därför undviker han den smärtsamma process som partiet nu tvingas genomlida. Men Mona Sahlin som bär det högsta ansvaret till att Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval, är ju den person som borde vara närvarande i varje läge i nuläget. Att varva ner är en sak, men vikten av att vara närvarande bör tas på största allvar.

Därför blir säkert Mona Sahlins kortsemester en välbehövlig vila för henne, men ändå fel val av tidpunkt. Det hon säkert vet om och ta i beaktande att just sådana här val kommer ifrågasättas. Därför kan man undra varför hon tar beslutet att avvika utan tillåtelse från riksdagens arbete. För oavsett vilken position man har är rollen som riksdagsledamot ett förtroende mellan henne partiet och främst väljarna. Så varför Mona Sahlin? Det var inte särskilt bra timing på den avstickare, inte i den tid då partiet behöver henne som mest, eller inte?