onsdag, oktober 06, 2010

Vi väntar med spänning

Det är ju inte förvånande att Miljöpartiet lägger en gemensam budgetmotion med de rödgröna kamraterna. Något annat vore ju inte trovärdigt, om inte ens skadligt för det rödgröna samarbetet. Det rödgröna oppositionsarbetet fick sig en ordentlig törn från första början i förmågan att hålla ihop sina trupper, ironiskt med tanke på Vänsterpartiets förmaningar under valrörelsen om att "Håll ihop!". Den kommande höstbudgeten bådar för ett intressant politiskt skådespeleri, flera ekonomiska reformer hamnar i kontrast. RUT-reformen som regeringen vill behålla och utvidga, ROT:en som ska permanentas ännu mer och omfatta fler områden vilket de rödgröna vill i nuläget.

Miljöpartiets vurm för sänkt moms på restaurangtjänster bådar ju för en bre överenskommelse mellan blocken. Det vore dåligt hanterande om denna reform inte kunde hanteras på ett bra sätt över blockgränserna, det med tanke på det breda samtycket i frågan om att sänka restaurangmomsen.

Intresset kommer dock ligga på hur långt de rödgröna kommer driva frågorna om skattehöjningar. Hur blir det med ungdomsskatten, kilometerskatten och den höjda bensinskatten? Troligtvis kommer dessa vallöften finnas med från första början. Den intressanta frågan hur långt de kommer driva inkomstskattehöjningen denna gången. Intressant att se vad Sverigedemokraterna väljer att göra. Har de ett eget förslag eller låter de de två stora blocken spela ut varandra? Många intressanta bataljer väntas på höstkanten. Budgetdebatten blir en intressant början på det.

Media: AB,
DN, Exp, SvD.