fredag, oktober 01, 2010

Von Sydow vann första slaget åt Alliansen?

Att Björn von Sydow inte väljer att ställa upp som kandidat till riksdagens talman var en innebörd av att han inte vill se sig vald med stöd av Sverigedemokraterna. Första omröstningen hade en risk att bli första tillfället för riksdagens nya parti att få spela vågmästarrollen. Enligt vad som media erfar, står nu Socialdemokraterna utan en ordinarie talmanskandidat i och med Björn von Sydows vägran att ställa upp upp som kandidat. Därmed läggs vägen öppen för ytterligare fyra år med Per Westerberg som talman.

Segern vunnen, om än vunnen med en socialdemokrats hjälp? Svaret får vi idag efter det sista mötet med den socialdemokratiska riksdagsgruppen inför valet av talman på måndag. Trots allt är det heder åt Björn von Sydow som inte väljer att låta Sverigedemokraterna spela en avgörande roll. Att Sverigedemokraterna kommer spela en roll ändå de kommande fyra åren är klart, deras förslag och utspel kommer bli intressanta att följa, det finns ingen anledning att begränsa deras utrymme mer än till möjligheten att spela vågmästarrollen, det skulle bara stärka deras positioner.

Därmed bereds vägen för att Per Westerberg väljs utan konkurrens. Han kommer få fyra intressanta år när riksdagen kommer vara den stora arenan, en arena där uppgörelser med sannolikhet kommer göras över blockgränserna och en ny aktör kommer in på spelplanen. I och med valet av Per Westerberg, innebär det också att Erik Bengtzboe, kandidat till MUF-ordförande efter Niklas Wykman, kommer in. Det här blir som sagt fyra spännande år.