fredag, november 12, 2010

Avgörandets tid är nära

Fredag morgon, ytterligare en vecka till ända. Dock är det många bestyr som finns kvar att hantera. För Mona Sahlin är det två interna telefonsamtal med distriktens olika partiföreträdare som står på agendan. Här ligger avgörandet, hur ska de företrädarna ute i landet agera framtill en extrainsatt partikongress? Vilka kommer att nu press sin ledare till avgång?

Idag samlas alltså Socialdemokraterna till interna krismöten med företrädare runtom i landet. Det som kommer utifrån de mötena bestäms av hur de ledande partiföreträdarna tänker agera. Hittills har en, Raimo Pärssinen uttryckt sitt missnöje över sin ledare. Ordföranden från det socialdemokratiskt viktiga Gävleborg har satt sin prägel och fler riskerar att följa med i sitt ledband.

Samtidigt som Mona Sahlin viker i förtroende hos sina egna väljare, finns det dock fortfarande förhoppning för att hon, om än med små marginaler ska lyckas sitta kvar. Vad som kommer utav det de interna maktkamper som nu är i antågande och hur de kommer påverka Monas situation är fortfarande oklar. Men det frö som SSU sådde och som Mona nu skördade, har skapat en situation som hon kommer ha svårt att förutspå.

För många ledande socialdemokrater handlar det nu om överlevnad. Men det riskerar leda också leda till desperation. Som när en person som Thomas Östros, mannen som för några veckor sedan vill höja inkomstskatten för nästan fyra miljoner löntagare, nu går ut och skriver att "det ska löna sig att arbeta". Mycket bra Thomas, men varför tänkte du inte på det lite tidigare? Faktum är det fokus som regeringen har haft under den förra mandatperioden var att öka lönsamheten för att arbeta. Då kan man väl nästan säga att Östros nu med sitt ordalag, köper de skattesänkningar som har kommit till låg- och medelinkomsttagare.

Dock är Östros en av de som ifrågasätts, och därför gör han säkert vad han kan för att framstå som fortsatt trovärdig. Dock finns det andra, som Ibrahim Baylan, Monas närmaste man Stefan Stern. Det persongalleri som finns inom den innersta kretsen är hotade i allra högsta grad. När många skriker om politisk förändring är det inte bara förändring av politiskt innehåll, inget kommer sig vara likt.

För Mona blir de kommande dagarna avgörande för hur krisen inom Socialdemokraterna ska hanteras. De två krismötena som nu hålls kommer ställa kraven på hur hon ska agera. Hur de interna striderna kommer att hanteras, vilka i hennes närmsta krets som hon är beredd att offra, när en extrakongress ska hållas. Den ström av missnöje och maktintriger som hon nu nu har gett upphov till är hennes ansvar att hantera. Det är en kritisk situation och nu vädjar många efteransvarstagande.

Bloggar: Johan W, Kärrholm, Mikael.
Media: Exp.