måndag, november 08, 2010

En glädjens dag i dubbel bemärkelse

Vaknar upp en måndag med insikten om att de timmar sömn man fick inatt är i överkant mot vad man borde ha fått nere i Malmö. Glädjen efter att de himmelsblå hade bärgat ytterligare ett SM-guld i fotboll, fullbordandet av det framgångsrika året då både dam- och herrlag lyckades med att vinna guldet, är förstås stor. Den glädjen underbyggs förstås av andra omständigheter. Sakta men säkert börjar det visa sig att det med allra högsta sannolikhet är den man som har gripits, är den person som har hållit Malmö i skräck det senaste året.

Vad än bättre än att göra detta samma helg som upplösningen i Herrallsvenskan får sitt klimax? Vad än bättre att gå ut timmar innan avspark och proklamera att man gripit en man som är högst intressant i utredningen kring de oförklarliga skjutningar som har skett under det senaste åren och som har intensifierats under den senaste månaden? Skjutningarna har inte bara inneburit en hög grad av osäkerhet bland Malmös invånare, det har även skapat en starkare sammanhållning i bygden. Den glädje som finns genom MFF:s guld och lättnaden över att den misstänkte skytten nu är gripen, är ett positivt avstamp för en stad som Malmö.

Förhoppningen är att man nu kan bygga på de positiva vindar som nu finns i Malmö. Mycket personifieras av just fotbollslaget, ett bygge uppstyrd av ikonen Roland Nilsson, uppburet av profiler som Daniel Andersson, men som har kryddats av Zlatans så kallade adepter, Ahmad, Mehmeti och Rexhepi tillhör den nya generation som skänker glädje och framtidshopp till många unga i Malmö.

Motsättningarna i Malmö är något som har varit ett bekymmer. I takt med att skjutningen har intensifierats har en starkare sammanhållning märkts. Viljan att att denna man ska bli gripen har underbyggt de motsättningar som tidigare har satt Malmö på kartan. Glädjen och den euforin som nu finns i MFF:s guld, men även lättnaden att terrorn från den okände skytten nu kan vara över, gör att Malmö nu kan vända blad och göra Malmö gott. Det är förhoppningsvist den här sammanhållningen som har varit som kan bygga Malmö ännu starkare.

Media: AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvT.