söndag, november 14, 2010

Ett väntat besked, nu tar nya vid

Exit Mona, därmed skriver hon också historia som den förste socialdemokratiske partiledaren i modern tid som inte blev statsminister. Jag har full förståelse till Monas avgång, efter ett andra raka valnederlag blir pressen stor på både partiet och dess partiledare att ta tag i de problem som finns i partiet. Utmaningarna för socialdemokratin är många, man måste omforma sin politik, man måste förnya sitt ledarskap, man måste släppa fram nya företrädare.

Ska man sammanfatta det kort, var valet 2010 Mona Sahlins sista chans. I stort sett satte hon sin politiska framtid i pant genom sitt samarbete med sina två rödgröna kamrater. Samarbetet misslyckades från start, den lyckades inte skapa den trovärdighet som man hoppades på, valresultatet blev dödsstöten. Nu tar en ny epok vid i socialdemokratin. Jag tror säkert att det är bra att Mona Sahlin kastar in handduken. Det har varit fyra år som har misslyckats, i det läget blir Mona Sahlins ansvar stort.

Den stora frågan är förstås vem som tar vid efter extrakongressen i mars. Det blir ett delikat problem för valberedningen att hitta en person som är lämplig att ta över, men som också har förändringsvilja och som har förmåga att släppa fram nya gestalter i partiet. Förhoppningen hos många torde vara att många av de som idag är centralgestalter inom Socialdemokraterna, träder tillbaka. Därmed tar en ny era i socialdemokratin över. Hur det förändrar Socialdemokraterna, om de har förmåga att återigen bli det dominerande partiet ligger på de som ska föra skutan vidare. Framtidens utmaningar är här och nu för Socialdemokraterna, det finns ingen annan utväg att inleda den smärtsamma process för att för dem förhoppningsvist kunna komma tillbaka.

Bloggar: Tokmoderaten.
Media: AB, DN, Exp, GP, SvD, SvT.