lördag, november 20, 2010

Kunde inte S-kvinnor åstadkomma något mer?

Krismöte på lördag, Socialdemokratiska kvinnoförbundet samlar sina företrädare för en fördjupad diskussion om partiets framtid och vilken tänkbar efterträdare som är lämplig att ta över efter Mona Sahlin. Slutsatsen är lika tråkig som självklar, S-kvinnorna vill ha en kvinna, men helst en feminist. Som om inget hade hänt. Man hade förstås hoppats på en lite mer konkret slutsats från S-kvinnnor, något specifikt namn eller liknande. Men att samla sina främsta kvinnliga företrädare till krismöte och ha som enda konkreta budskap att nästa socialdemokratiska partiledare måste vara kvinna, men helst feminist skänker ingen trovärdighet till Nalin Pekgul och hennes sällskap.

Eller är det på det viset att de har något mer att komma med? Att Socialdemokratiska kvinnoförbundet vill ha en kvinnlig partiledare eller en med tydliga feministiska drag är lika självklart som att nästa påve kommer vara katolik. Något mer intellektuellt borde man komma med. Det som behövs främst är en reforminriktad partiledare som har förmågan och drivet att vilja förändra partiet i grunden, och som har fått det mandatet från partiet. Risken med detta utspel från Socialdemokratiska kvinnoförbundet är bara att partiet i sig hamnar i samma enträgna diskussion om vad nästa partiledare ska vara, inte vad denne ska tillföra.

Personligen tycker jag inte det är viktigaste vilken etikett man kan sätta på nästa socialdemokratiska partiledare. Det som är intressant är en agenda för hur Mona Sahlins efterträdare tänker agera. Socialdemokraterna har inga problem med kvinnliga företrädare, problemet är att de inte riktigt har någon som inger ett riktigt bra förtroende. Det kompletteras med att ingen i partiet i nuläget känns självklar som näste partiledare.

Därför känns S-kvinnornas utspel rätt meningslöst, i och med att de kommer till i princip samma slutsats som efter valet 2006. "Vi måste ha en kvinnlig partiledare", sen att de fick Mona Sahlin som satte sin politiska karriär i pant genom att inleda ett samarbete som misslyckades redan från start, ger skenet av att man borde tänka mer konkret. Därför vore det intressant att höra något mer konstruktivt från Pekgul och Co. Om det ska vara en kvinna eller någon som är feminist, vilka har de att komma med?

P.S. Och framförallt, kommer Högberg göra allvar av sin kandidatur? ;) D.S.


Bloggar: Kjellberg, Westerholm.
Media: AB, DN, Exp, Exp, Svd.