måndag, november 22, 2010

Masstarten har förstört spänningen med femmilen

För första gången på länge ägnar jag min blogg åt något helt annat. Men det var en diksussion som har fått mig att känna att det vara dags att fatta tycke. just diskussionen kring momentet masstart i längdskidsammanhang. Det är en tävlingsform som i mitt tycke har blivit allt för utbredd. Just det roliga momentet med längdskidåkning, den ultimata kraftmätningen har i många fall uteblivit på grund av masstartsmomentet. Att nu Falun som arrangörskapet för VM 2015, öppnar för en förändring är förstås lovande.

För den som tror att den här idén med masstart i längdskidor skulle vara spännande, kan ta en titt på herrarnas femmil. Det är en långt sömnpiller fram tills det är en kilometer kvar, sen ligger fältet öppet för de som under loppets gång har legat och snålåkt och som drar fördel av just momentet masstart. Vegard Ulvang var själv kritisk mot momentet när det kom i slutet av 80-talet. Men eftersom mannen numera är skidbas i internationella längdskidförbundet, blir det lite dubbla stolar då han vet att att en åkare som Northugg drar nytta av just masstarten.

Just norska åkare i mitt tycke har dragit nytta av masstarten, därför är inte yttranden från norska landslaget särskilt förekommande i mitt tycke gällande masstartens vara eller icke varande. Norge är trots allt en stark aktör inom längdskidsporten och har möjligt att verka för en linje som passar dem allra bäst. Möjligheten till dispens, och öppnandet för en individuell start i femmilen till VM i Falun 2015 är förstås välkommet. Då får femmilen tillbaka den spänning som finns i just långloppsmomentet, där den individuella prestationen kommer före det taktiska snålåkandet som gynnar de spurtstarka åkarna, de som har gynnats av en femmil på masstart.

Bloggar: Jonas Karlsson.