onsdag, november 10, 2010

Sahlins order: Ingen ska med, alla ska avgå!

Ibland går det snabbare än vad man hade tänkt sig. Knappt hade intrycket av morgonens nyhetsrapportering kring ytterligare en ledande socialdemokrat hade uttryckt avgångskrav innan Mona Sahlin kom och satte igång svallvågorna rejält. Hennes maning är enkel, alla ledande socialdemokrater ska ställa sina platser till förfogande, partistyrelse som verkställande utskott (VU). Devisen "Alla ska med" förvandlades på en dag till "Ingen ska med". Frågan är ju dock, vem lyder Sahlins förmaning?

Detta ställer förstås saker på sin yttersta spets. I och med att Sahlin manar samtliga i både partistyrelse och VU att ställa sina platser till förfogande, vittnar detta om att ansvaret kring Socialdemokraternas kris inte kan läggas enbart på en person. Mona Sahlins ansvar för nederlaget är givetvis stor, men i ett led av politisk förnyelse kräver detta en förändring av både sakpolitisk prioritering samt en förnyelse av persongalleriet.

Vad innebär nu detta för den närmaste framtiden? Låt oss säga att kravet från håll om att hålla extrastämma redan i våren 2011 kommer ses som mycket mer relevant. Sahlins har kommunicerat att ingen ska sitta säker på sin plats, alla bär ansvar. Därmed ökar förstås relevansen kring att en ny extrastämma avhålls under den vår som kommer. Men vilken kongress det kommer att bli, och tala inte om upptakten till den. Rosornas krig gick in på högvarv idag. Nu är det de stora knivarna som kommer fram som vissa uttrycker det.

Att nu kravet från Mona Sahlin kommer är förstås ett tecken i tiden. Det har varit många i raden av gamla s-profiler som uttryckt att nu måste socialdemokratin bli mer modern. Varför inte då göra persongalleriet mer modernt? Det är säkert det som kommer att ske nu. För jag kan inte se någon annan utväg för socialdemokratin. Sahlins nedstamp kommer betyda mycket för hennes och många ledande partikamraters framtid i partitoppen.

Det som dock återstår är dock beskedet från de övriga, vad har de att säga om Mona Sahlins förmaning? Lämnar de med svansen mellan benen eller blir det revirpinkande? Har folk modet att svälja stoltheten och öppna upp för nya, unga, fräscha och kanske mer kompetenta personer att fortsätta den socialdemokratiska förnyelsen? Medan textraden "sista striden det är!" ljuder kommer mångas framtid i partiledningen stå på spel. Det lär säkert bli "Upp till kamp!", men vilka kommer utöva den sista striden. Rosornas krig är i full blom. Nu återstår bara en kongress sen reser sig förmodligen en ny socialdemokrati ur de spillror som tidigare byggde dem starka.

Bloggar: Högberg, Johan W, Kent, Krassman, Krohniskt, Raymond, Robert.
Media: AB,
AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvT, SvT, SvT.