torsdag, november 11, 2010

Sakpolitiken på undantag, Rosornas krig är här

Jag anade till en början en viss måtta av insikt när jag läste gårdagens utspel av Socialdemokraternas kriskommission på DN Debatt. Inlägget var en uppmaning att komma till insikt med de fel som Socialdemokraterna har orsakat och inte bara skylla på andra. Det borde ha setts som ett bra avstamp för den kommissionen att ta till sig att sossarnas fel är en grundbult som tas på största allvar för att få maskineriet att rulla igen. Dock fick kommissionen sig en törn redan under dagen. För vad de inte hade räknat med var den sakpolitiska blockering som deras partiledare ställde till med.

Genom att ställa sin plats till förfogande och uppmaningen till alla andra inom partistyrelse samt verkställande utskott att göra likadant, öppnade Sahlin för en minst halvårslång maktintrig där personstriderna kommer överskugga den sakpolitiska förnyelsen. En intrig som tidigare inte hålls i det offentliga ljuset, blir nu till allmänt skådespel. Många personers försök att skylla ifrån sig sitt ansvar kommer säkert att komma, en föraning om en nutida uppsättning av Shakespeares "En dåres försvarstal" kommer att skönjas i och med de säkerligen krampaktiga försök att försöka skylla ifrån sig sitt ansvar.

Vad som kommer att hända, kan dock bara skådas genom stjärnorna. Det ihåliga S-skeppet sjunker alltjämt, och förnyelsen liknar mer vid vilka som lyckas kriga till sig platserna i de begränsat antalet livbåtar som finns att tillgå för att påbörja en ny färd i en skuta mer solid än den skadeskjutna gamla socialdemokratin som fick sin dödsdom i och med att väljarna inte tyckte att de skulle få tillbaka makten.

Kriget om platserna i den nya organisationen kommer alltjämt att fortsätta. Det här är bara början på det Rosornas krig som nu kommer utspela sig inför allmänhetens och de politiska motståndarnas allmänna beskådan. Vad som kommer utifrån det här kan ingen skåda just nu. Det socialdemokratiska blodbadet är till allmän beskådan. Mona Sahlins svärdshugg gentemot sina ledande partivänner startade en process som hon kommer ha svårt att hantera.

Tills den kaotiska kongresshelgen ligger för dörren, ser detta ut att bli den mest kaotiska och tragiska eran i den svenska socialdemokratin. Eftersom knivarna blir skarpare, de vända ryggarna blir fler och de krampaktiga argumenten för att främja en sakpolitiska förnyelse kommer att kvävas av den allt mer uppblossade striden om vem eller vilka som kommer att få bära ansvaret för den krisade socialdemokratin som föll sönder och samman. Det handlar om vilka som ska få plocka upp spillrorna och påbörja något nytt men inte likadant som var på den tid då socialdemokratin byggdes stark.

Bloggar: Kent, Mary, Mikael, Pär, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, SvD, SvD, SvT.