tisdag, november 30, 2010

Hur mycket hatar egentligen Linde USA?

Jag fastnade lite för Hans Lindes utspel idag på olika debattforum. Den person fascinerar mig ibland. Sällan har man sett en person med en sådan ensidig och uppenbar agenda. Det är förstås förklarligt att han hyllar Wikileaks, deras agenda är precis lika smal som Lindes. Wikileaks fokus har varit USA, likt mycket av Lindes utrikespolitsika agenda. Det får ju förstås ett intressant scenario när Linde frågar sig hur utrikesminister Carl Bildt kan gilla USA mer än yttrandefriheten. Det är förstås intressant att en väsnterpartist går ut och försöker läxa upp en meningsmotståndare i grundläggande demokratiska begrepp. Men faktum är ju inte hur mycket Bildt gillar USA, det man undrar är hur mycket Linde hatar USA.

Problemet för Linde är inte hans hållning i frågan kring Wikileaks, utan hans utrikespolitska agenda i dess helhet. Förra veckan när Nordkorea oprovocerat attackerade sin granne Sydkorea, kom fördömanden från flera håll, förutom ett. Det undantaget var förstås Vänsterpartiet och Hans Linde. Inte ett ord, inte en kommentar, det är just det som blottlägger vad som är viktigast för Hans Linde, att hysa sitt agg mot USA, och även Israel.

Om man återgår till Wikileaks avslöjande kan man egentligen fundera kring hur mycket nytt som kom från detta avslöjande. De som jublar trots allt högst, torde vara USA:s antagonister runtom i världen. Man kan ju fråga sig om det är detta som Hans Linde också hyllar. Vidare fastnar vid skribenters recencerande av mina tidigare inlägg. Så här skriver Peter Johansson:

"Vad Böhlmark säger är att om inte en Iranier riskerar sitt liv genom att läcka material påverkar det Wikileaks ambitioner i nåndera riktningen. Ett i grunden absurt resonemang. Dikaturstater tenderar att vara mer slutna och traditionen att läcka finns inte, eftersom det inte finns någon att läcka till."

Nu är det ju inte faktum att jag försöker påverka Wikileaks ambitioner i någon riktning, det är trots allt de som avgör vad som är intressant att sprida. Dessutom har Peters slutsats rätt märklig, inte något att läcka till? Vad vet Peter egentligen om diktaturer som Kuba, Vitryssland och Iran, där oppositionella hittar vägar för att sprida information ut ur landet? Jag skakar lite lätt på huvudet. Tills vidare fortsätter jag fundera kring vad Hans Lindes utrikespolitiska ambitioner kretsar kring. Faktum är ju trots allt, hur mycket ogillar Hans Linde USA. Det är mer intressant än hur mycket vi gillar USA, vårt eventuellt blinda dyrkande är inte lika stort som Lindes ogillande av densamme.

Bloggar: Belzebjörn, Hökmark.
Media: AB, AB, DN, DN, Exp, Exp, SvD, SvD.