måndag, november 01, 2010

V har ju inte viljat ta riktigt ansvar för Afghanistan

Vänsterpartiet väljer att dra sig ur sjupartidiskussionen kring den svenska insatsen i Afghanistan. Det är inget förvånande. Vänsterpartiet har ju inte viljat ta riktigt ansvar för situationen i Afghanistan, utan har mer spelat på sina anti-amerikanska tongångar. Inte bara att de bryter diskussionen, de bryter även den överenskommelse som finns inom de rödgröna elden om att samtala med regeringen.Det kan tyckas lätt för Väsnterpartiet att se den svenska insatsen i Afghanistan som ett misslyckande. Men det är inget emot vad det skulle avra om Sverige drog sig ur nu, utan att säkerställa en trygg övergång.

Därmed ökar förhoppningarna om att Allainsen tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan komma till en långsiktig och hållfast plan för den svenska insatsen i Afgahanistan. Det finns inte läge att ta med partier som inte har förmåga att vilja ta riktigt ansvar. Den svenska insatsen i Afghanistan är ett ansvarstagande från svensk och internationell sida. Tillsammans med de andra ISAF-länderna åligger det
det svenska försvaret att säkerställa en trygg övergång till ett afghanskt ägarskap. Om den övergången kan säkras till 2014 som många vill förhålla sig till, återstår att se. Det är dock viktigt att övernskommelsen vilar påa tt Sverige tar ansvar, ett misslyckande vore det om vi allt för mycket tänkte på tillbakadragande. Med Vänsterpartiets avhopp ökar förhoppningen om en bred och hållfast överenskommelse som ger fortsatt förtroende till den svenska närvaron i Afghanistan. Vänsterpartiet har inte viljat ta ansvar för den svenska insatsen i Afghanistan. Då finns det inte läge att tro att de skulle kunna ta ansvar för en hållfast lösning för Afghanistan.

Bloggar: Johan W.
Media: AB, AB, DN, DN, Exp, GP, SvD, SvT.