måndag, november 29, 2010

Vem har inte smeknamn på andra?

Wikikeaks senaste dokument får en att fundera lite kring vad för värde det finns att det kommer ut vad amerikanska regeringstjänstemän tycker och tänker om andra världspolitiska ledare. Det är klart att de flesta inklusive jag har satt ett och annat smeknamn kring politiska profiler, både vänner som fiender. Jag tänker inte minst på att Fredrik Reinfeldt liknas vid vid Alfons pappa, eller att den avgående MUF-ordföranden Niklas Wykman ofta självironisk liknade sig vid Gollum. Skvaller är ett epitet på denna del av dokumenten, det är trots allt andra sidor som är av mer nyhetsvärde. I det fallet kan man undra varför de blandas med dokument av mer skvallervärde än nyhetsvärde.

Vladimir Putin utmålas som alfahanne, inget är förvånande. Den ryska statsapparaten har medvetet utmålat Putin som en machoman, i flera olika miljöer där han med vapen i hand eller med en bar vältränad bringa står i en porlande fors och fiskar. Hans efterträdare Dimitri Medvedev framstår mer som en nickedocka än sin auktoritäre företrädare.

När det gäller våra euopeiska ledare är det ingen direkt sensation till avslöjande. Angela Merkel framstår ofta som den som spelar med utan att framstå som den som tar några initiativ. Sarkozy, "kejsaren utan kläder"? Berlusconi, kvinnokarlen nummer ett i det världspolitiska forumet.

När det gäller gäller våra kära världsdiktatorer finns Gadaffi, en av mina favoritdiktatorer om man får kalla det så, mannen som åker runt i världen med ett högklassigt beduintält som tjänstebostad och har en "yppig blondin" till sjuksköterska. Hans mer aggressive diktatorskollega Ahmadinejad är en "Hitler" i amerikanska ögon. Men kapade band mellan USA och Iran går ju inte att kapa en gång till, vad säger Mahmoud om sina amerikanska antagonister. Kim Jong Il, en kille klädd i pyjamas, är lika oberäknelig som ett epilepsianfall, passande benämning.

Sen finns det de personer som jag inte ser i nyhetsrapporteringen, får kanske kolla lite närmare på dokumenten senare. Hugo Chaves, en pajas med egen tv-show, Robert Mugabe, Fidel Castro och många andra amerikanska antagonister. Säg bara vad som finns om israeliska och palestinska företrädare.

Sen finns det dock den rapportering som kretsar kring amerikans underrättelseverksamhet. Men vem är egentligen förvånad. Man kan ju undra, är det bara USA som bedriver denna typ av underrättelseverksamhet? Skulle inte tro det, men kommer det bli ett "avslöjande" om andra länders verksamhet? Wikileaks verksamhet har sannerligen utvecklat sig till en verksamhet som ger världens ledare huvudbry om vad för uppgifter som Wikileaks har om dessa ledare.

Detta är förstås mycket av ett grepp att skämma ut den amerikanska regeringen och statsapparaten. Ju större man är, desto hårdare blir fallet. Men Wikileaks kanske skulle beskriva sina planer, har de i syfte att dra ner byxorna på andra länders regeringstjänstemän, eller är det ett ensidigt krig mot den amerikanska statsförvaltningen? Frågan är ju vad andra länder bedriver för verksamhet mot exempelvis USA. Det återstår bara att se om detta är av intresse för Wikileaks. Deras position på den världspolitiska scenen blir allt emr betydande. Det återstår att se hur de tänker agera i fortstättningen.

Bloggar: Ankersjö, Badlands Hyena, Dick, Radikalen, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD.