måndag, november 15, 2010

Vem tar över?

Sakta men säkert börjar spekulationerna att ta vid. Mona Sahlins avgång har inte bara öppnat möjligheterna för en större förändring av det persongalleri som till nu har dominerat socialdemokratin, den kan även vara starten på den där riktiga förnyelsen som inte riktigt blev av efter nederlaget 2006. Frågan är ju dock, vem tar över? Vem vill ta över?
EN sak är dock säker, inget känns idag riktigt självklart. Det är den tunga utmaning som Socialdemokraterna har, att trots allt hitta en lämplig kandidat som vill och har förmågan att axla det enorma ansvar att ta över. Dock är vissa saker som de alltid har varit. Traditionellt sett har Margot Wallström tackat nej i förväg, inget med den person som väljarna ser som sin favorit. Vad skulle vara bra för partiet? En man eller kvinna, en svensk eller en med utrikes bakgrund, en äldre eller yngre?
Det som överraskar mig nu är att flera företrädare nu vill ha Jytte Guteland som partiledare. Personen soms atte bollen i rullning är nu på någras läppar när det gäller en ny ung kandidat att ta över socialdemokratin. Nog sagt, Socialdemokraterna borde göra något djärvt, de har i princip inget att förlora nu, bara allt att vinna. Men eftersom mitt intryck av Jytte inte är det bästa, inte med tanke på hur SSU har utvecklats de senaste åren, avsaknaden av konstruktiv politiskt arbete, jippobetonade utspel och Jyttes obotliga frustration under valrörelsen om hur synd det var om Socialdemokraterna och Mona Sahlin. Tänka sig, att under valrörelsen vara en av de tydligaste försvararna av Mona Sahlin, men som nu var den tydligaste när det kommer till att kräva hennes avgång.

Låt oss dock ta en titt på de övriga. Sven-Erik Österberg och Ulrika Messing, där är två namn som det säkert skulle spekuleras mycket vid. Det som också är intressant är förstås vilka som kommer finnas vid sidan. Det finns flera namn därute som kanske inte är lämpliga i nuläget att ta över ledarskapet, men som bör få en central placering. Där finns det namn som Evin Cetin, Helene Hellmark Knutsson, Ilija Batljan och Veronica Palm. Varför inte ge Kent Härstedt en central position? Han kan ju inte bara vara lämplig som talmanskandidat, där har socialdemokratin några namn att pussla med.

Men vem som tar över är nu höljt i dunkel. Det blir en strid som nu kommer att råda, riksdagsledamöter emellan, distrikt emellan och säkert en och annan ledarskribent emellan. Frågan är förstås, vem vågar ta över? All press på den som tar över ligger förstås i att nu på allvar genomföra det förändringsarbete som behövs. Det är sant att utvecklingen har sprungit ifrån partiet, nu måste de hinna ikapp igen. Socialdemokraterna har inget att förlora, frågan är dock, vem sätter sin trovärdighet på spel? Vem tar över?

Bloggar: Fagerlund, Sigfrid.
Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, GP, SvD, SvD, SvD, SvT.