torsdag, december 23, 2010

Att kapa sjuka grenar

Aftonbladets korståg mot utomstående PR-firmors agenda att forma Socialdemokraternas nya agenda går vidare. Uppenbart är det att detta retar upp mången socialdemokrat, inte minst på vänsterkanten. Med ledare som Göran Persson och Mona Sahlin som har haft en uppenbar högerhållning i sin politik, finner säkert många vänstersossar nu en möjlighet att försöka dra partiet åt vänster.

Många av dessa var ju inte särskilt glada under förra mandatperioden när Mona bryskt stängde ute Vänsterpartiet från det rödgröna samarbetet. Både trycket utifrån men även inifrån partiets vänsterfalang fick Mona att ika sig från en bana som i mitt tycke hade varit bättre för socialdemokratin och samarbetet på vänsterkanten.

PR-byråerna i all ära, Niklas Nordström och de andra pr-strategerna i Slussplans S-förening är trots allt inte det största hotet mot socialdemokratin i sig. Det är trots allt en falang vänstersossar som skyr att partiet i sig influeras av krafter utifrån, i synnerhet starka lobbyorganisationer som Svenskt Näringsliv och Prime PR.


Vad som dock är bäst för socialdemokratin är dock svår att svara på. Jag tänkte på Henry Kissingers berömda citat "Vem ska jag ringa till när jag vill prata med Europa?" Frågan är, vem ska man ringa om man vill prata med Socialdemokraterna? Sanningen är att detta är vad som blir av en i praktiken ledarlös organisation som Socialdemokraterna. Att Niklas Nordström och de andra socialdemokraterna kring Slussplan nu hotas med uteslutning, liknar mer vid en giljotinprocess, där de människor som vissa ser som obekväma, nu kapas av socialdemokratins allt sjukare grenar.

Bloggar:
Johan.
Media:
AB.