torsdag, december 09, 2010

Bilden av ett indirekt samarbete

Så var dagen kommen, dagen för regeringens första nederlag. Inget konstigt i sig, men nu var det ju det här med indirekt beroende. Som Alliansen har gjort klart, de kommer aldrig göra sig direkt beroende av Sverigedemokraterna, men de kommer aldrig vika sig bara för att Sd skulle tycka likadant, så kallat indirekt beroende. Problemet är för hela den rödgröna trojkan är det som Mona Sahlin yttrade på S-kongressen, att aldrig göra sig beroende av Sd, direkt eller indirekt. Därmed diskvalificerades hon från alla möjligheter att få igenom förslag om hon inte söker stöd över hos Alliansen eller hos broder Åkesson.

”Vi socialdemokrater kommer aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Aldrig!”

Detta är det stora problemet för Socialdemokraterna. Därför ses deras slag idag som en ren jävlighetsmanöver. Det känns ganska konstigt ibland att se en socialdemokrati argumentera för minskade offentliga utgifter, särskilt med tanke på att deras brittiska vänner gör och gjorde tvärtom.

Nu gör oppositionen ett val, ett direkt kostnadsneddragande, man kan undra om det är i syfte att minska på regeringskansliets kostnader, eller att rentav jävlas med regeringen och försvåra dess möjligheter att bedriva sin politik, så lär det säkert bli med en Alliansenregering i minoritet. Men det är inte bara regeringen som drabbas, UD med ambassadpersonal och all annan ickepolitisk personal, projekt som ligger i dess lindan riskerar att drabbas.

Men det är klart, oppositionens hyckleri är talande. Alliansen har ju inte talat om att inte göra sig indirekt beroende av Sd, men det har de rödgröna nu gjort, eller rentav aktivt spelat in Sverigedemokraterna. Tack för det Mona Sahlin och Co, 300 varslade lagom till jul, men eftersom många anställda på sossarnas partikansli får lida för deras neddragningar innebär det att regeringskansliets drygt 300 tjänstemän som nu riskerar uppsägning, inte heller slipper undan. Trevligt i jultider, återstår dock att se om Sahlin, Ohly Eriksson och Åkesson skickar en gemensam julhälsning till regeringskansliet.

Bloggar: Broman.
Media: AB, AB, DN, Exp, Exp, Exp, GP, GP, SvD, SvD, SvT.