torsdag, december 30, 2010

De hatade vår yttrandefrihet

Gårdagens gripande visar förstås på att vi inte är en skyddad zon här uppe. De som levde i den naiva tron att saker av denna karaktär aldrig skulle inträffa fick sitt uppvaknande för några veckor sen. Att man nu lyckades stoppa en attack mot Jyllandsposten, visar förstås på den krassa tillvaron att de som har till uppgiften att skydda vårt civila samhälle, fortfarande måste vara på tårna vi tillfällen som dessa.

Nu fick detta en bättre upplösning, svenska SÄP och danska PET gjorde ett grundligt arbete i förväg och hade under lång tid koll på dessa människor. Att dessa tillslut inte skulle lyckas med sina planer stod klart igår, men ännu mer allvarligt är att de planerade utföra detta dåd. Hatet mot att Jyllandsposten som tydligt har stått upp för yttrande- och tryckfriheten, är det som ligger som grund för detta illdåd.

Dessa människor som var i färd att utföra detta dåd, var inget annat än extremt inriktade personer. Likt den man som sprängde sig på Bryggargatan, var detta ett dåd utfört av en galning. Att det finns fler galningar ute i samhället, redo att utföra dåd av denna karaktär, är inget förvånande. Nu var de dock inte särskilt diskreta, när det nu fanns möjlighet för säkerhetspolis att hålla dem under uppsikt. Därför gick det som det gick.

Det är förstås en intressant diskussion det här hur långt man får gå i yttrandefrihetens namn. Kurt Westergaard, Lars Wilks och Jyllandsposten har minst sagt tänjt på gränserna under de senaste åren. Frågan om hur man får framställa profeten Muhammed har blivit central i yttrande- och tryckfrihetsdebatten. Det finns säkert de som har vänt sig mot hur man har gjort karikatyrer på vår kristna Gud. Situationen kring Muhammed har varit mer komplex.


Hur vi än väljer hur långt vi tänjer på den gränsen, är det förstås detta som ligger till grund för denna planerade attack. Dessa människor hatade just detta, att vissa människor står upp för våra grundläggande demokratiska rättigheter i en grad att de gör allt för att tänja på de gränserna. Gränsen för dem gick innan de publikationer som Jyllandsposten genomförde. Jag följer alltjämt nyfiket den debatt gällande våra grundläggande demokratiska rättigheter, den planerade attacken var ett tecken på att vissa inte tyckte om att vissa gick för långt enligt dem. Men det var aldrig läge att att någon skulle ta ett steg tillbaka, på grund av dessa människor.

Bloggar: Bengt, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvT.