lördag, december 04, 2010

En ängslig Ahlin hjälper inte ett ängsligt parti

Under morgonens dos av nyhetsflöde och kommentarer fastnade jag vid den alltid självsäkre och lillgamla politiska kommentatorn Ulf Kristoffersson. Ibland gillar jag hur han har förmåga att ställa politiker till svars, i många skeenden är han en perfekt politisk reporter, orädd och med förmåga att skapa sig en god överblick över det inrikespolitiska landskapet. Morgonens kommentar var minst lika självklar som talande, "Socialdemokraterna är som en trögvänd atlantångare,,,,, Moderaterna är mer som en torpedbåt".

Piken slog som en välriktad torped mot det sargade s-skeppet som idag samlas till vad man borde se som en ödesstund. Idag går startskottet för den process som ska leda fram till en personförnyelse av stort eller litet format. Sanningen är att den processen kommer bli uppslitande. Mycket beror förstås på att de vindar som blåser, inte säger mycket om att det kommer bli några större personförändringar än vad som är önskat av vissa.

Ängslighet är ett ord i sin rätta tid, och det har präglat socialdemokratin ända sedan 2006. Att Urban Ahlin är en uppriktigt och ärlig person är förstås inte bra för honom i det här läget. Personligen tycker jag synd om en person som befinner sig i ett parti som är mer ängsligt än han själv. Det är frustrerande för honom att befinna sig i ett parti som räds varje politisk förnyelse, har fastnat i ett veritabelt ekorrhjul, fullt med grånande ABF-gubbar, gråsossar som blint sätter käppar i hjulet för varje förändring.

Ängsligheten är inget som passar sig för socialdemokratin, inte i det här läget. I det läget får jag se personer som Jytte Guteland och Morgan Johansson finna sig en situation där deras förhoppningar om självrannsakning från flera ledande socialdemokraterna verkar utebli. Råttorna brukar lämna skeppet, men här verkar de vilja stanna kvar. Ingen ser ljust på den situation som nu råder, men ingen vill riktigt se sitt ansvar i det hela, ingen vill heller stega åt sidan. Många av de förändringsvilliga socialdemokratiska företrädarna befinner sig fortfarande i en ängslig situation, det är ett ängsligt parti som inte har funnit sitt vägval, och det vägval återstår att se när de finner det.

Bloggar: Jerker, Kent, Peter, Zac.
Media: AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, SvT.