måndag, december 20, 2010

En politikens julvärd

Fyra dagar kvar till jul och Sveriges nya landsfader som han gör anspråk på, lägger sin lugnande hand på den julstämning som trots den törn den fick förra lördagen fortfarande fyller var mans vardagsrum. Förflyttat från Rosenbads stela kontorslokaler, till ett vinterklätt Skansen, som en symbol för hela Sverige ska detta tal framstå som ett tal som inte direkt andas reformiver utan snarare än mysig stämning som ska skapas när det lackar mot jul.

Allt omkring är förstås väl planerat. Inget stelt inrett fikarum, ingen ekande entrelobby i Rosenbad. Hela kringarrangemanget är så där glatt och mysfacistiskt som man bara önskar det. Öppen spis, inredd gran, snön ligger vit runt fur och gran, snön ligger vit bakom knuten etc. Mysfaktorn är något som präglar också ett tal som detta.

Den som gapar högt om att ett tunt tal bör nog tänka om, detta har aldrig varit läge för ett tal fyllt med reformyttringar, snarare är det ett förmanande och samlande tal så här i jultider. Hela andemeningen med ett jultal är att vilja framstå som en samlande gestalt som kan förena det folk som man företräder. Fredrik tar den rollen på största allvar, han företräder också det parti som är bäst på många frågor men som inte är tillräckligt bra. Kaxigt men ödmjukt i en och samma mening.

Något jag förstås gillar som den trogna mufare jag är, det är Fredriks hyllande av sitt eget ungdomsförbund. Framgången har smittat av sig i partiet och Fredrik vill ta ungdomarna på största allvar. Det är inte för att ungdomar är rebelliska och vill vara emot etablisemanget, utan snarare bristen på lyhördhet inför de krav och förväntningar som ungdomar har i en period när de ännu inte har etablerat sig fullt ut i samhället.

Maningen om att värna frihetsidealet är genomgripande i talet. Fredrik framstår inte som den som likt en ung människa skyr allt det där med stat och byråkrati som man i ungmoderata år skyr lika mycket som pesten. Nej, snarare är det de negativa friheten som kommer på tal. Om man ska sammanfatta det, positiv frihet, frihet till som står emot negativ frihet, frihet ifrån olika ting. Den radikala självmordsbombaren hatade det öppna och fria samhället. Det är det som är det största hotet mot friheten, radikala gruppers hat mot de ideal som vi tar som förväntat.

Därför blir Fredrik Reinfeldts jultal inget som man plockar fram när det kommer till att analysera innehållet av reformpolitiska ambitioner. Det är likt alla andra jultal, att ge sin syn på samhället i sig, den tid som råder och vara en samlande kraft. Fredrik Reinfeldt vill framstå som att han tar rollen på största allvar, det är trots allt han som leder regeringen och svarar inför det svenska folket.

Bloggar: Tokmoderaten.
Media: AB, DN, Exp, SvD, SvD, SvT.